nieuwe ya-boeken die uitkomen in juni 2017

Deze nieuwe YA-boeken komen uit in juni

Genoeg verhalen te lezen in juni: een verhaal over een wereld waarin ervaringen uit je leven als tatoeages op je huid verschijnen, één over een meisje die brieven op het graf van haar moeder achterlaat en één psychologische YA-triller over 13 minuten dood zijn. Dit zijn de nieuwe YA-boeken die uitkomen in juni.

The Glittering Court – Richelle Mead
Adelaide moet trouwen om te voorkomen dat haar familie in geldproblemen raakt. Ten einde raad neemt ze de plaats in van een dienstmeisje dat is uitgekozen voor The Glittering Court, een bedrijf dat meisjes van lage komaf een stoomcursus geeft tot nette jongedame. Adelaide laat alles achter zich, zelfs haar naam. De kans op ontdekking is levensgroot. Maar ze heeft alles over voor een kans om controle te krijgen over haar eigen leven…

‘Ik ben alleen sceptisch over de ‘stoomcursus nette jongedame’ in het verhaal’

Bij dit boek moest ik denken aan De Selectie, puur omdat deze cover ook voornamelijk bestaat uit een meisje in een jurk. Toch is The Glittering Court een ander verhaal dan De Selectie-reeks. Hoofdpersoon Adelaide wordt niet uitgekozen tot kandidaat om prinses te worden, maar om een nette jongedame te worden. Allemaal in het geheim. Ik vind het onwijs interessant klinken, vooral omdat Adelaide alles achterlaat in de hoop op een beter leven. Ik ben erg benieuwd! Al ben ik ook sceptisch over het feit dat het gaat over een stoomcursus nette jongedame worden. Dat oogt toch een beetje seksistisch en ‘je moet je netjes gedragen omdat je een vrouw bent’, maar we zullen zien!

Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum – Benjamin Alire Sáenz
Aristoteles is een eenzame, boze tiener die wellicht nét iets teveel over de wereld nadenkt. Dante is een eigenwijze betweter die het liefst de hele dag zonder schoenen rondloopt. Beide zijn ze van Mexicaans-Amerikaanse afkomst en vragen ze zich af wie ze eigenlijk zijn. Wanneer de twee elkaar bij het zwembad tegenkomen, lijken ze op het eerste gezicht lijnrecht tegenover elkaar te staan. Toch hebben ze meer gemeen dan ze vermoeden, naast het feit dat ze beiden vernoemd zijn naar oude filosofen. Er ontstaat een bijzondere vriendschap die levens verandert en zowel Ari als Dante laat nadenken over wie ze willen zijn.

Een beetje filosofie in boeken, daar hou ik wel van. In dit YA-boek zijn de hoofdpersonen naar oude filosofen genoemd en denken Ari en Dante na over wie ze willen zijn. Ik hoop dat er af en toe filosofische gesprekken worden gevoerd en de hoofdpersonen over de oude filosofen na gaan denken. Ja, tot nu toe lijkt Aristoteles & Dante (ik kort het maar even af, want de titel is mega lang) me wel een heel interessant boek. Ik hoop dat de uitwerking net zo goed is en dat het verhaal me meesleept.

‘Ik hoop dat de uitwerking net zo goed is, dat het verhaal me meesleept’

Inkt – Alice Broadway
Leora leeft in een wereld zonder geheimen: alle ervaringen, mijlpalen en misstappen worden als tatoeages op je huid weergegeven, zichtbaar voor iedereen. Leora kan tatoeages ‘lezen’: ze voelt de verhalen en emoties erachter. Daar zit niet iedereen op te wachten. Wanneer blijkt dat Leora’s vader niet was wie ze dacht dat hij was, komt haar hele leven – haar hele identiteit – op losse schroeven te staan.

Op Goodreads staat Inkt van Alice Broadway en een tijdje op mijn to-be-read plank. Vooral de cover met de kleuren zwart en koper sprak me heel erg aan. Een mooie vernieuwende cover die er uitspringt tussen de rest. Nu is het boek er ook in het Nederlands. Mega fijn, want dan kan ik het snel gaan lezen. Naast de cover sprak het verhaal me ook aan, omdat het zich in een bijzondere wereld afspeelt. Een wereld waarin je levenservaringen als tatoeages op je huid worden weergegeven. Heel erg tof en origineel, dit verhaal over tatoeages. Zoiets heb ik niet eerder gelezen.

nieuwe ya-boeken die uitkomen in juni 2017

13 Minuten – Sarah Pinborough
Ik was dertien minuten dood. Ik kan me niet meer herinneren hoe ik in het ijskoude water terechtkwam, maar dit weet ik nog wel: het was geen ongeluk en ik was niet suïcidaal. Ze zeggen dat je je vrienden dichtbij moet houden en je vijanden nog dichterbij, maar als je een tiener bent, is het moeilijk om ze uit elkaar te houden. Mijn vrienden houden van me, dat weet ik zeker. Maar dat betekent niet dat ze niet hebben geprobeerd om me te vermoorden. Of wel?

Normaal ben ik niet zo van de YA-thrillers, of überhaupt van de thrillers. Ik lees alleen af en toe een literaire thriller en dan ben ik er wel weer even klaar mee. Toch sprak 13 minuten me wel aan. Het schijnt een goed boek te zijn als je van Gossip Girl en Pretty Little Liars houdt, omdat het net als in deze twee series gaat over leugens, kracht van de waarheid en het vertrouwen van mensen. Alleen is het wel een stuk enger dan die series, als ik de samenvatting over dit boek lees. Maar goed, ik wil wel een kans wagen en een ander boek dan normaal lezen (ook al lijkt dit boek me nu al doodeng, maar echt).

Brieven Aan De Duisternis – Brigid Kemmerer
Juliet laat brieven achter op het graf van haar moeder. Declan werkt op het kerkhof vanwege een taakstraf. Wanneer hij een van Juliets brieven vindt, ontstaat een bijzondere briefwisseling, die zich al snel uitbreidt naar mail en app. Op papier en beeldscherm vertellen Juliet en Declan elkaar alles, denkend dat ze elkaar nog nooit ontmoet hebben. Ze zitten echter op dezelfde middelbare school. Wat doe je als de enige persoon die je echt volledig vertrouwt niet is wie je dacht dat hij was?

Door het brieven-schrijf-thema voelt het alsof er een extra laag in het verhaal zit’

Afgelopen maand las ik Donkerblauwe Woorden, een boek waarin het gaat over een brievenbibliotheek. Brieven Aan De Duisternis gaat ook over het schrijven van brieven, maar dan op een andere manier. Ik merk dat ik dat wel leuk vind in een boek, als het gaat over brieven schrijven. Het voelt alsof er dan een extra laag in het verhaal zit die zorgt voor meer diepgang. Ook kom je meer te weten over de hoofdpersoon door brieven, iets wat ik zeker kan waarderen. Op mijn lijstje voor deze maand dus!

Welke nieuwe boeken wil jij gaan lezen in juni?