nieuwe-boeken-mei-2017

Nieuwe YA-boeken waar ik naar uitkijk in mei

Mei is zo ongeveer de hemel als het om YA-boeken gaat. Het laatste deel van de Vuurvogel-trilogie komt uit, Nicola Yoon’s bestseller The Sun Is Also A Star is er eindelijk ook in het Nederlands en het eerste deel van De Royals-trilogie staat eind deze maand op de planning. Dompel je deze maand dus maar onder in deze YA-hemel, net zoals ik ook doe met deze boeken waar ik het meest naar uitkijk.

LET OP: SPOILER ALERT!
Claudia Gray – Een Miljoen Werelden Met Jou
Het laatste deel van de Vuurvogel-trilogie komt 16 mei uit, yes! Zoals het gaat bij laatste delen van een serie, ben ik aan de ene kant mega blij omdat het verhaal verdergaat, maar aan de andere kant een beetje verdrietig omdat dit het laatste (!) deel is. Deze trilogie is echt een van mijn lievelings geworden, sinds ik het begin dit jaar ontdekte. Ik kon de boeken echt niet aan de kant leggen, en ik hoop dat het bij dit laatste deel ook zo is. Kom maar op met die laatste dosis Marguerite, Theo, Paul en Watt!

‘Sinds haar ouders de Vuurvogel hebben uitgevonden, een apparaat waarmee je door verschillende dimensies kunt reizen, heeft Marguerite al heel wat gevaren getrotseerd. Maar nu heeft ze ontdekt dat haar oude vijand Wyatt Conley eropuit is honderden universums te vernietigen, met iedereen die daarin leeft. Om dit te bereiken gebruikt Conley zijn ultieme wapen: de boosaardige en gestoorde versie van Marguerite uit een andere dimensie, die haar (de echte Marguerite) altijd een stap voor lijkt te zijn… Het wordt een strijd tussen de Marguerites… en er kan er maar één winnen!’

Angie Thomas – The Hate U Give
Een verhaal dat zomaar echt gebeurd zou kunnen zijn, daarbij moest ik denken toen ik een stukje over The Hate U Give las. Het gaat namelijk over een jongen van zestien die wordt doodgeschoten door een agent, zonder een duidelijke reden. Zulk soort vreselijke dingen hoor je soms wel eens in het journaal. Dit boek gaat daar dus over: over onrecht, ongelijkheid en bovenal racisme. Enorm actueel, en daarom vind ik het onwijs goed dat er nu een YA-boek is over dit onderwerp. Een die je (hopelijk) met je neus op de feiten drukt.

‘Een boek die je hopelijk met je neus op de feiten drukt’

‘Starr Carter is zestien jaar oud als haar beste vriend Khalil wordt doodgeschoten door een politieagent. Khalil had geen wapen op zak maar was ‘vermoedelijk’ een drugsdealer. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid. De armoedige buurt waarin ze woont geeft een groot contrast met de school waar ze elke dag naartoe gaat. Overleven in deze twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.’

Nicola Yoon – De Zon Is Ook Een Ster
Nadat Alles Wat Je Lief Is (Everything Everything is de Engelse titel) een van mijn favoriete boeken van 2016 werd, wilde ik absoluut meer lezen van Nicola Yoon. Alleen bleek The Sun Is Also A Star er nog niet in het Nederlands te zijn, tot nu! Met dezelfde prachtige cover vol heldere kleuren. Ik ben benieuwd of ik dit boek ook met vijf sterren kan beoordelen.

‘Ik ben benieuwd of ik dit boek ook met vijf sterren kan beoordelen’

‘Natasha gelooft in de wetenschap en feiten. Niet in het lot. Of in dromen die nooit uit zullen komen. Ze is zeker niet zo’n meisje dat haar grote liefde ontmoet in een platenzaak in New York. Niet op dezelfde dag dat ze met haar familie uitgezet zal worden naar Jamaica. Daniel heeft altijd zijn best gedaan om aan de hoge verwachtingen van zijn ouders te voldoen. Hij zal chirurg worden en geen dichter, zoals hij eigenlijk wil. Maar als hij Natasha ontmoet, ziet hij ineens een andere toekomst voor zich, mét haar. En hij heeft nog twaalf uur de tijd Natasha daarvan te overtuigen. Is het toeval of het lot dat Daniel en Natasha samenbrengt op deze allesbepalende dag? Heeft het zin om in dromen te geloven als je weet dat die nooit uit kunnen komen?’

nieuwe-boeken-mei-2017

Erin Watt – De Royals: Verleiding
Nog een boek dat vertaald wordt is het eerste deel van De Royals-trilogie van Erin Watt. In het Engels heet het boek Paper Princess, in het Nederlands is het Verleiding (al zou het eerst Het Meisje Van De Straat heten, zoals je op de cover ook ziet). Het verhaal gaat over een landgoed en prinsen, en deed me in eerste instantie denken aan De Selectie. Het plot lijkt er namelijk best een beetje op. Hoe dan ook, ik ben benieuwd of Erin Watt kan tippen aan Kiera Cass.

‘Het plot doet me denken aan De Selectie’

‘De 17-jarige Ella is een echte overlever: met dubieuze baantjes –stripteasedanseres – knoopt ze sinds haar moeders overlijden de eindjes aan elkaar. Ella is vastbesloten haar leven op orde te krijgen. Dan verschijnt Callum, de puissant rijke vader van 5 onweerstaanbare zoons. Ook Callum is vastbesloten: hij wil Ella uit haar armoede verlossen. Ella besluit op Callums landgoed in te trekken, waar haar een gemengde ontvangst wacht: haat en liefde wisselen elkaar af. Krijgt Ella haar leven ooit op orde?’

Cath Crowley – Donkerblauwe Woorden
Boeken die gaan over boekwinkels, volgens mij zijn die behoorlijk populair. Zo zag ik Echte Liefde Vind Je In De Boekhandel onwijs vaak voorbijkomen op Instagram. Dit boek,Donkerblauwe Woorden, speelt af in een tweedehandswinkel, de winkel van de vader van een van de personages. Klinkt al fantastisch vanwege de setting, en dan komt er ook nog liefde bij. Een contemporary YA-boek dat me perfect lijkt voor deze lentedagen.

In de tweedehandsboekwinkel van Henry’s vader staat een kast met boeken waarin klanten mogen schrijven. In deze kast laat Rachel een liefdesbrief achter voor hem, vlak voordat ze gaat verhuizen. Hij beantwoordt haar brief niet. Jaren later keert Rachel terug naar de boekwinkel. Krijgen Rachel en Henry een tweede kans?

Kaat de Kock – Sterker Dan Jij
Net als The Hate U Give behandelt ook dit boek een heftig onderwerp. Sterker Dan Jij gaat over huiselijk geweld, iets waar ook nu nog een taboe op ligt en dus weinig over wordt gesproken. Ik vind het enorm goed dat hierover wordt geschreven om het taboe te doorbreken, maar ook om jongere lezers zich bewust te laten worden van dit soort situaties.

‘Goed dat hierover wordt geschreven om het taboe te doorbreken’

‘Lara kan haar geluk niet op. Haar kersverse vriendje Kobe is knap, grappig, charmant en ook nog eens smoorverliefd op haar. Bovendien verwent hij haar graag met cadeautjes en weet hij haar vriendinnen helemaal in te palmen. Als Kobe een keertje woedend op haar wordt zonder duidelijke reden, vergeeft ze het hem dan ook. Niemand is perfect, toch? Maar tijdens een aanvankelijk superromantisch weekendje weg blijkt dat Kobes woedeaanval niet eenmalig was.’

Welk YA-boek wil jij graag lezen?