Nieuwe zomerknaller ‘Strandslag’ blijft je ook nu weer verbazen

Wist je dat Linda van Rijn na haar studie literatuurwetenschappen in de reisbranche is gaan werken? Geen wonder dat haar vakantiethrillers plaatsvinden op de meest tropische oorden. Toch speelt Strandslag zich – lekker coronaproof – af op het Waddeneiland Texel. Wat kan daar nou gebeuren, zou je denken…

One happy family

Na het overlijden van Daniëlle’s oma – een groot liefhebber van de Nederlandse Waddeneiland – erft ze een groot bedrag waarmee ze haar wens in vervulling kan laten gaan. Samen met haar man Gijs koopt ze een vakantiehuisje op het eiland Texel. Zo kunnen ze hun kinderen dezelfde herinneringen geven als die van Daniëlle, die daar als kind elke zomer te vinden was. One happy family, tot er plots een vreemde man bij hun huisje opduikt. Zij hebben iets dat van hem is en hij wil het terug. Daniëlle en Gijs moeten erachter zien te komen waar deze duistere man het over heeft, voordat het te laat is.

Langzaam op gang

Het boek leest als een stoomlocomotief. Het verhaal moet even op gang komen, maar wanneer de spanning zich eenmaal heeft aangekondigd, komt het verhaal in een sneltreinvaart tot gang. Oftewel: de inleiding is iets te langdradig, maar zodra het ‘echte verhaal’ begint, kun je het je niet meer veroorloven om het boek even neer te leggen. Voorspelbaar? Absoluut niet. Natuurlijk wordt de spanning opgebouwd en zie je bepaalde dingen écht wel aankomen, maar van Rijn blijft je verbazen. Goed insmeren dus, wanneer je dit boek aan het zwembad leest. Het zou zomaar eens kunnen dat je door al die spanning de zon niet voelt branden.

Je hoeft geen vrienden te worden met de hoofdpersonages om een boek te kunnen waarderen

Perfecte vakantiethriller

Hoewel de spanning blijft en het boek een goede plottwist kent, missen de personages in het verhaal iets aan diepgang. Echt goed leer je de personages niet kennen, dus psychologisch is het niet te noemen. Maar dat hoeft ook niet, want van Rijn schrijft vakantiethrillers. En daar lenen deze personages zich perfect voor, je hoeft natuurlijk geen vrienden te worden met de hoofdpersonages om een boek te kunnen waarderen.

 

Linda van Rijn
Strandslag
9789460684555
Uitgeverij Marmer
Verschenen in juni 2020
https://uitgeverijmarmer.nl/boek/thrillers/strandslag-linda-van-rijn/