Anna’s tips voor het Noordelijk Film Festival 2019

Op woensdag 6 november barst de 40editie van het Noordelijk Film Festival los met bijzondere nationale en internationale gasten. Van 6 tot 10 november is de culturele stad Leeuwarden de avontuurlijke en opwindende ontmoetingsplaats van filmliefhebbers, filmmakers en verhalen uit heel Europa, maar vooral uit het noorden. Met meer dan 150 (!) films in vijf dagen. Je begrijpt dat ik als echte filmliefhebber én Scandinavië-fan niet kan wachten. Vandaag deel ik graag mijn tips met jullie voor komende week.

SWOON

Een kleurrijk, bruisend en waargebeurd Romeo & Julia verhaal dat zich afspeelt in het Zweden van de jaren veertig. Twee rivaliserende families runnen in Stockholm elk hun pretpark met spannende ritjes, shows en attracties. Waar Gröna Lund het gerespecteerde, burgerlijke park is, tref je bij het om de hoek gelegen Nöjesfältet, goedkoop bier, strippers en vervallen attracties aan. Vastbesloten elkaar te vernietigen, voeren de twee families een bittere concurrentiestrijd, maar ondertussen worden erfgenamen John en Ninni onverwacht stapelverliefd op elkaar. In de schaduw van de Tweede Wereldoorlog escaleert het conflict tussen de families in een magisch en wervelend verhaal van oorlog, verraad en verboden liefde.

Bestel tickets

Psychobitch

In deze Noorse coming-of-age film ontmoeten we Marius, de golden boy van de school. Geobsedeerd succesvol te zijn, steekt Marius al zijn tijd en energie in het uitblinken in álles wat hij doet. Dan moet hij voor een schoolopdracht samenwerken met Frida, het nieuwe buitenbeentje van de klas dat er alles aan doet om niet populair te zijn. Zo belandt hij in een wilde, bevrijdende maar verwarrende relatie, waarin Frida hem dwingt kritisch te kijken naar zijn perfecte leventje. Op subtiele wijze bevraagt de film de prestatiegerichte maatschappij waar Marius en Frida in opgroeien.

Bestel tickets

Phoenix

Van jongs af aan heeft de 14-jarige Jill de zorg voor haar familie. Ze geeft om haar liefdevolle maar geestelijke instabiele moeder en is dol op haar jongere broertje. Het nieuws dat hun vervreemde vader op bezoek komt op Jills verjaardag, brengt de nodige hoop voor de kinderen. Maar niets is wat het lijkt in dit aangrijpend Noorse familiedrama. Terwijl de moeder worstelt met haar eigen demonen en Jills vader, een tourende muzikant, plotseling in hun leven opduikt, probeert Jill wanhopig de familie bij elkaar te houden. Als een tragische gebeurtenis volgt, besluit Jill dan ook om dit geheim te houden. Is ze in staat de lijken in de kast te houden?

Bestel tickets

A Certain Kind of Silence

De Tsjechische Mia gaat aan de slag als au pair bij een rijke Nederlandse familie met Monic Hendrickx en Roeland Fernhout als de ouders van Sebastian (Jacob Jutte). Het enige wat Mia weet is dat ze voor het 10-jarige jongetje gaat zorgen. Al gauw wordt duidelijk dat het stel er verontrustende leefregels op nahoudt. Als Mia zich aan de regels houdt, wordt ze rijkelijk beloond. Breekt ze een regel? Dan mag ze haar koffers pakken en naar huis. Zonder het te beseffen komt ze in een neerwaartse spiraal waarbij ze afstand moet doen van haar eigen normen en waarden. Langzaam verdwijnt ze achter de regels van het regime en wordt een wereld ingezogen die ze maar half begrijpt. Dit psychologische drama is de debuutfilm van de Tsjechische regisseur Hogenauer en een internationale co-productie met Nederland (Circe Films) en Letland, waar de film is opgenomen. Na de wereldpremière in Karlovy Vary beleeft de film nu zijn Nederlandse première op het Noordelijk Film Festival!

Bestel tickets

Aurora

Aurora is een flinke party-animal met bindingsangst. Op een avond in een snackbar in Fins Lapland, ontmoet ze Darian, een Iraanse vluchteling. Darian moet met een Finse vrouw trouwen om een vergunning voor hemzelf en zijn dochter te krijgen en vraagt haar ten huwelijk. Ze wijst hem af. Ze werkt hard aan haar eigen vluchtplan om aan haar uitzichtloze leven in Finland te ontsnappen. Uit wanhoop biedt Darian haar geld aan om een vrouw voor hem te vinden. In hun gezamenlijke zoektocht naar een huwelijkskandidaat, begint het stel gevoelens voor elkaar te krijgen. Als de perfecte kandidaat zich presenteert, worden ze gedwongen een keuze te maken: vasthouden aan hun oorspronkelijke plan of samen in het diepe springen. Komisch drama dat de Best Film award won op het filmfestival van Edinburgh.

Bestel tickets

Mijn bijzonder rare week met Tess

Bang om als jongste van het gezin alleen over te blijven, begint Sam tijdens zijn vakantie op Terschelling vastberaden aan zijn zelfverzonnen alleenheidstraining. Door de ontmoeting met de ongrijpbare Tess, die een groot geheim met zich meedraagt, wordt hij een avontuur in getrokken dat hem doet inzien dat je je familie juist moet koesteren in plaats van ontvluchten. Sam neemt een drastisch besluit waardoor zijn bijzondere vriendschap met Tess op het spel komt te staan en Tess haar leven voorgoed zal veranderen.

Bestel tickets

Het Noordelijk Film Festival vindt van 6 tot en met 10 november plaats in Leeuwarden. Meer informatie is te vinden op www.noordelijkfilmfestival.nl.