‘Noordkaap’: spanning wordt langzaam opgebouwd

Tweevoudig winnaar van de Thrillzone Award voor Best Nederlandstalige Thriller en door schrijver M.J. Arlidge himself omschreven als: ‘Eén van de beste Nederlandse thrillerschrijvers’. Dat belooft wat over de schrijfster van o.a. IJsengel, Nathalie Pagie. Past Noordkaap dan ook tussen het rijtje van winnaars?

Het noordelijkste puntje van het Europese continent, de Noordkaap, is verlaten en koud. Het vasteland is alleen via een tunnel te bereiken. En laat het nou juist die plek zijn, die wetenschapper Olson heeft uitgezocht om zijn wetenschappelijk experiment uit te voeren. Hij heeft een kleine gevangenis met experimenteel centrum laten bouwen, om te bewijzen dat hij met zijn wetenschappelijke methode de meest zware criminelen weer kan omtoveren in een paar lieve jongens. Daarvoor heeft hij de meest slimme professionals uit Noorwegen en omstreken laten overvliegen. Maar al gauw worden de eerste barsten in zijn experiment zichtbaar. Eén van de criminelen lijkt spoorloos. En daarmee ook het vertrouwen binnen het team.

Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. Je leert de mensen één voor één kennen en iedereen wordt voorzien van een gedetailleerde persoonsbeschrijving. Meer hoofdpersonen dan bijpersonen, zonder dat de rode draad uit het verhaal verdwijnt. En dat is knap werk, aangezien er elk hoofdstuk wel een nieuw personage lijkt aan te sluiten. Een mysterie die je alle kanten van het verhaal laat zien, zodat je zelf de puzzel op kunt lossen.

Het is creatief, sterk uitgedacht en gedetailleerd

De spanning wordt vanaf de eerste bladzijde al snel opgebouwd, door de dood van een onbekende man. Maar daarna zwakt het voor een langere tijd af, omdat er ruim de tijd wordt genomen om het wetenschappelijke experiment te onderbouwen en uit te leggen. Doorlezen wordt echter beloond, want met de nieuwe personages die zich aan het verhaal toevoegen, komt ook de spanning weer terug.

Doordat de spanning voor een langere tijd verdwijnt, is het geen boek die je in een middag uitleest. Je legt het even weg, om later toch weer te beginnen. Maar een echte winnaar? Wellicht een bronzen medaille. Het is creatief, sterk uitgedacht en gedetailleerd. Het blijft je verassen, maar wel met het tempo van een te kleine auto op de snelweg.

Nathalie Pagie
Noordkaap
9789022588673
Boekerij
Verschenen op 07-01-2020