Kuessipan: coming-of-age story met uniek inkijkje in een Innu-gemeenschap

Op vrijdagavond 5 maart werd de 41e editie van het Internationaal Filmfestival Assen (IFA) live geopend vanuit De Nieuwe Kolk in Assen. Het festival, dat dit jaar volledig online plaatsvind, werd geopend met de film Kuessipan. Een film over vriendschap, liefde en volwassen worden.

Over Kuessipan

Mikuan en Shaniss groeien op in een hechte Innu-gemeenschap in Quebec. Als kinderen beloofden ze elkaar eeuwige vriendschap, maar naarmate ze ouder worden, lijkt dat niet altijd even vanzelfsprekend. Het gezin van Mikuan is warm en hecht; dat van Shaniss gebroken. Shaniss feest veel en wordt jong moeder; Mikuan schrijft gedichten en droomt van een ander leven. De verschillen tussen de hartsvriendinnen worden steeds duidelijker, net als de verschillen tussen de Innu-gemeenschap in het reservaat en de witte Canadezen in de stad – en de vooroordelen die aan beide kanten bestaan. Overstijgen liefde en vriendschap alle grenzen? In haar poëzie beschrijft Mikuan de wereld die ze ziet, en hoe die zou kunnen zijn, in alle vrijheid.

 

Coming-of-age in een Innu-gemeenschap

Kuessipan is een klassieke coming-of-age film over twee jonge vrouwen die opgroeien in een wereld vol vragen en verschillende culturen. De film maakt deze verschillende culturen wel duidelijk, maar benadrukt ze niet. Dat is prettig, want als kijker let je hierdoor niet op de problemen die ontstaan vanwege deze verschillen, maar op de alledaagse dingen waar je als opgroeiende tiener tegenaan loopt. Eerste liefdes, naar school gaan (of juist niet), familie en verlies.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek, geschreven door Naomi Fontaine. Het verhaal doet denken aan het boek Kiffe Kiffe Demain, geschreven door Faïza Guène. Dit boek speelt zich af in de Banlieue van Parijs en vertelt het verhaal van een meisje uit een minderheidsgroep dat op zoek is naar haar eigen identiteit.

Representatie

In een wereld die steeds diverser wordt – en waar verschillen soms steeds groter lijken te worden, is het mooi om te zien dat er ook binnen de filmwereld ruimte wordt gemaakt voor andere geluiden. Vaak wanneer je als kijker een film ziet die het leven van minderheden schetst, is deze opgezet vanuit het perspectief van de witte mens. Kuessipan is daarom een fijne toevoeging aan het repertoire, omdat het een wereld schetst waarin iedereen compleet in zijn of haar waarde wordt gelaten en de kleur van iemands huid niet als meer of minder wordt bestempeld. Een prettig voorbeeld hiervan is de manier waarop Mikuan de wereld ziet. Op geen enkel moment krijg je als kijker het gevoel dat zij zichzelf of anderen ziet als meer of minder dan de rest.

Over IFA

IFA is een van de oudste filmfestivals met een feministische traditie in Europa, het enige festival met een dergelijke oriëntatie in Nederland en bovendien een van de weinige structurele vertoners van arthouse films in Drenthe. Het festival is al veertig jaar een constante factor in het culturele veld van Assen – sinds de eerste editie vindt zij plaats in DNK, Assen, en sinds een enkele jaren ook in het Drents Archief. Door de zorgvuldige samenstelling van het filmprogramma, onderverdeeld in de pijlers Spotlight, Gender Benders en World Views, komt een breed publiek in aanraking met een deel van de filmwereld die in de huidige maatschappij veelal ondersneeuwt. Ook versterkt IFA de positie van vrouwen in de filmwereld door vrouwelijk talent te stimuleren en een podium te bieden.

Het Internationaal Filmfestival Assen vindt dit jaar online plaats tussen 5 en 7 maart 2021. Voor alle films zijn losse tickets te kopen. Alle films zijn het hele weekend ‘on demand’ te bekijken.

Beeldmateriaal: Filmdepot