Netflix must-see

Blogmas 3: Recensie ‘Operation Christmas Dropping’

Kerstfilms; Netflix, Videoland én ook Disney+ staan er vol mee. En dan is Sinterklaasje nog niet eens uit het land. Geen probleem, want in deze gekke periode zoeken we toch het liefst de gezelligheid op. Operation Christmas Dropping is sinds 5 november te bekijken op Netflix.

Te druk voor kerst

Een jonge vrouw met de volle focus op haar carrière, omdat ze graag naast de grote baas wil staan. Erica is een congres-assistent en heeft het – voor de zoveelste keer – veel te druk om kerst te vieren. Iets wat haar goed uitkomt, want sinds het overlijden van haar moeder, komt ze niet graag thuis. Helemaal niet nu haar vader een nieuwe vriendin heeft. Daartegenover staat Andrew, de militair, die het om andere redenen veel te druk heeft om thuis te komen met kerst. Hij organiseert namelijk jaar op jaar ‘Operation Christmas Dropping’, waar hij kleine eilandjes voorziet van medicijnen, voedsel én kerstcadeautjes. Erica komt ‘op bezoek’ bij de militaire basis om te checken of ze de betreffende basis kunnen sluiten, Andrew doet er uiteraard alles aan om dat te voorkomen.

Het budget voor de special effects was waarschijnlijk op

Op de militaire basis staat een kleine palmboom met rode kerstballen erin. Met zonnepanelen wordt er stroom opgewekt, om voor kerstverlichting te zorgen. Kerst vieren met 30 graden – plus meer – laat dat maar aan kerstfanaat Andrew over. Je moet het goede doen voor de mensen en dat wil hij Erica graag laten zien. Dat ze halverwege de film van gedachten veranderd, is geen geheim. En dat er 30 minuten voor de eindtijd een plottwist komt, ook niet. Het verhaal is aardig voorspelbaar, en de karakters ietwat oppervlakkig. Haat versus liefde, hem versus haar en het kwade versus het goede. Wel grappig: op het moment dat Erica van mening verandert, veranderen haar zwarte steile lokken in prachtige krullen. De boss bitch wordt een flowergirl en ziet plotseling overal zonneschijn in.

Eindoordeel

Een leuke kerstfilm, maar het ligt er allemaal net iets té dik bovenop, door zinnen als; “Hoe sneller ik terug ben, hoe eerder ik weer aan het werk kan. Ik ben hier om te werken, niet voor een rondleiding.” Of: “Soms moeten de beslissingen worden gemaakt voor het groter goed.” Het had allemaal wel wat subtieler gekund. Show, don’t tell. En nu we het toch over show hebben, het budget voor de special effects was waarschijnlijk op, want die zijn overduidelijk – hartstikke – nep. Wel weer leuk: de film is deels gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Operation Christmas Dropping bestaat – of bestond – dus echt! Kijk, dat haalt de christmas spirit meteen weer met douze points omhoog.