favoriete nederlandse podcasts paula

Paula’s favoriete podcasts

Ik was nooit zo’n enorme luisteraar van podcasts. Af en toe luisterde ik wel eens een, vooral ‘podcast over media’, maar verder eigenlijk niet. Totdat het opeens veel makkelijker werd om podcasts te luisteren op Spotify. Sindsdien ben ik om en klik ik regelmatig op een nieuwe aflevering van een mijn favoriete podcasts. Vandaag deel ik die favorieten met jullie!

door Paula

Damn, Honey

Ik las eerder het feministische pamflet Damn, Honey van Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen. Vet leuk, en nu zijn ze ook een feministische podcast begonnen. Ik lees veel artikelen (en laten we eerlijk zijn: vooral veel tweets op Twitter) over feminisme en die dingen zetten me regelmatig aan het denken. In deze podcast gaan Marie Lotte en Nydia elke aflevering in op een bepaald onderwerp, zoals heteronormativiteit of de niet zo feministische stukken in het boek van Jamie Li. Kortom: fantastische podcast én nog leerzaam ook. En lekker laagdrempelig, zelfs als je weinig over feminisme weet is het goed te volgen.

De Grote Vriendelijke Podcast

De Grote Vriendelijke Podcast bestaat nog niet zo lang, maar ik ben nu al fan. In deze podcast bespreken recensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) kinderboeken en jeugdliteratuur. Elke week is er een gast die iets te maken heeft met kinderboeken en bespreken Jaap Friso en Bas welke boeken hen zijn opgevallen de afgelopen maand. Ik vind het ontzettend fijn om te luisteren. Vooral de eerste aflevering waarin Jacques Vriens te gast was om te praten over zijn boek Code Kattenkruid, vond ik heel indrukwekkend. Zijn nieuwe boek gaat namelijk over een opa die euthanasie gaat plegen. Een heftig onderwerp voor een kinderboek, maar ook mooi om zoiets op deze manier bespreekbaar te maken.

‘Vooral de eerste aflevering waarin Jacques Vriens te gast was om te praten over zijn boek Code Kattenkruid, vond ik heel indrukwekkend’

Zoals je kan lezen, vind ik de GVP een hele fijne podcast. Het concept is goed, je merkt dat Bas en Jaap Friso goed op de hoogte zijn en verstand van zaken hebben (en niet onbelangrijk: praten op normale toon en niet in sneltreinvaart) en ze stellen de juiste vragen aan hun gasten. Gaat dat luisteren, zou ik zeggen! 🙂

Damn, Honey recensie Marie Lotte Hagen Nydia van Voorthuizen

Een Podcast over Media

Favoriet sinds forever: Een Podcast Over Media. Dit is volgens mij een van de bekendste Nederlandse podcasts, dus wie weet ken je ‘m allang. In ieder geval, deze podcast gaat over media (goh!). Van kranten en tijdschriften tot televisie en nieuwe technologieën, Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth bespreken het allemaal. Alexander ken je vast wel van een aflevering over tech in De Wereld Draait Door of als oprichter van Blendle, Ernst-Jan Pfauth is co-founder van het journalistieke platform De Correspondent en woont in New York. Ik vind het zowel interessant als hilarisch hoe ze elke aflevering van alles bespreken. Mijn favoriete aflevering is trouwens S02E10 ‘Onze megalomane televisiefantasieën’.

Op Orde Podcast

Damn, Honey is niet de enige podcast die Marie Lotte en Nydia maken, ze maken ook de Op Orde Podcast. Zó leuk en enorm eerlijk. Het gaat namelijk over je leven op orde krijgen. Van dingen als de keuken eindelijk eens netter maken tot een overzicht hebben van je geldzaken. Super grappig, handig en te leuk om je niet aan te wagen. Luisteren dus!

Trust Nobody

Ook een favoriet van Anna, maar ook zeker van mij: Trust Nobody, een podcast over Wie Is De Mol. Waar Moltalk veel te oppervlakkig de afleveringen bespreekt na WIDM, duiken Nelleke, Elger en Mark er helemaal in. Wie deed er verdacht? Zijn er al theorieën die daadwerkelijk zouden kunnen kloppen? Wie is de mol NIET? Als je net zo’n fan bent van Wie Is De Mol als ik, is dit echt heerlijk om te luisteren. I LOVE IT. <3

favoriete nederlandse podcasts paula

Dat waren mijn favorieten, hier kun je die van Anna lezen. Wat zijn jouw favoriete podcasts?