Podcasts over boeken: 5 tips!

Je bent pas een echte millennial als je regelmatig naar een podcast luistert. Ze schieten de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond; zo ook de literaire podcasts. Voor boekenliefhebbers is er op podcastgebied steeds meer te beleven. Daarom geven we vandaag een aantal tips voor de leukste podcasts over boeken!

BoekenFM

Als je een doorgewinterde podcastluisteraar bent dan ken je deze misschien al, maar hij is het zeker waard om te noemen: de literaire podcast BoekenFM van Das Mag en de Groene Amsterdammer. In deze podcast bespreken Ellen Deckwitz en Joost de Vries met een wisselende host tweewekelijks een ander boek en is er ook ruimte voor ludieke boekrubrieken die in elke podcast terugkomen. Ellen Deckwitz en Joost de Vries weten waar ze het over hebben en dat zorgt voor interessante inzichten en grappige meningsverschillen tussen de twee.

De Zelfhulpboekenclub

In deze podcast bespreken Stijn van Vliet en Jasper Demolin van Streetlab maandelijks een nieuw zelfhulpboek met een steeds wisselende gast. Ze zijn geen experts op het gebied van zelfhulpboeken, wat zorgt voor laagdrempelige en herkenbare discussies. De zelfhulpboeken worden echter wel op een serieuze manier besproken en deze podcast is daarmee een vermakelijke manier om te ontdekken welke boeken voor jou zouden kunnen werken (en welke niet).

Van der Velde Boeken Podcast

Dit is de nieuwe boekenpodcast van de leukste boekhandel in Groningen en daarom zeker waard om mee te nemen in dit lijstje. Vooral boekhandelaren en boekverkopers zijn aan het woord in deze podcast en dat maakt dit een uniek podcast in het lijstje: het bied je niet alleen allerlei boekentips, maar maakt ook het leven van een boekhandelaar op een leuke manier inzichtelijk.

Karakters: De Literaire Podcast

 De podcast van het Vlaamse boekenplatform Karakters bespreekt in elke aflevering het leven van een andere belangrijke auteur uit de wereldliteratuur. Het leuke aan deze podcast is dat het vooral de “vergeten” namen zijn, het is dus een goede manier om eens iets bij te leren over een auteur die je nog niet kende. Door de zeer kalmerende stem van de verteller is dit de perfecte podcast om naar te luisteren vlak voor het slapengaan.

What Should I Read Next?

 De enige Engelstalige podcast in dit rijtje. Anne Bogel bespreekt in deze podcast met een wekelijks wisselende gast allerlei randzaken die met lezen en boeken te maken hebben: de veel te snelle groei van je TBR-stapel, of hoe graag je je vrienden soms enthousiast wil maken over het geweldige boek dat je net hebt gelezen. Deze podcast gaat minder diep in op één specifiek boek (als je daarnaar op zoek bent dan is BoekenFM de podcast voor jou) en focust op wat bredere discussies die elke boekenwurm interessant zal vinden. Inmiddels zijn er al bijna 300 (!) afleveringen beschikbaar, dus met deze podcast kan je oneindig vooruit!

Wat is jouw favoriete boekenpodcast?