10:00 De directeur van Opportunity High School beëindigt haar toespraak en verwelkomt alle leerlingen voor het nieuwe semester.
10:02 De leerlingen staan op om naar hun klassen te gaan.

10:03 De deuren van de aula gaan niet open.

10:05 Iemand begint te schieten.

Paniek barst los in de aula van Opportunity High wanneer een leerling begint te schieten en de andere leerlingen tot hun afgrijzen ontdekken dat ze als ratten in de val zitten. Maar sommigen van hen hebben nog meer reden om bang te zijn voor de schutter.

Niet alleen een verhaal, ook een blog, tweets en sms’jes
Ik hoorde van alle kanten dat 54 minuten een ongelooflijk goed boek zou zijn en dat maakte me erg nieuwsgierig. Zodra ik het in de winkel zag liggen, greep ik mijn kans en begon ik te lezen. Mijn verwachtingen waren hoog, maar het ijzersterke debuut van Mariek Nijkamp heeft me simpelweg omver geblazen.

Je leest het verhaal door de ogen van vier leerlingen van Opportunity High; Autumn, Sylv, Tomás en Claire. Sommigen bevinden zich in de aula en sommigen erbuiten, maar allemaal hebben ze door persoonlijke redenen de schutter te vrezen. Gaandeweg kom je meer over de personages te weten; over hun verleden, de onderlinge band met elkaar en die met de schutter. Ook kreeg je af en toe de kans om van nog meer leerlingen een blik op de gebeurtenis te krijgen door middel van een blog, sms’jes en tweets.

Emoties in overvloed en heel veel perspectieven
De verschillende perspectieven geven je soms even een korte adempauze, maar vaak bouwt het de spanning alleen maar op. Dit boek was als een tijdbom, die startte op pagina één en vanaf dan was de spanning niet te houden.

“We zijn meer dan de som van onze fouten. We zijn meer dan wat mensen van ons verwachten.”

Ook de gevoelens van de personages; onmacht, angst en onbegrip komen goed naar voren in het verhaal. Opportunity is hun thuisbasis en een medeleerling is de vijand en dat is vaak moeilijk te bevatten. Marieke Nijkamp wist je het gevoel te geven dat je zelf mee in de aula zat en dwong je zo om na te denken hoe je zelf zou reageren in zo’n situatie.

Met je neus op de feiten gedrukt
Wat het boek zo indrukwekkend maakte, was het besef dat dergelijke schietpartijen al meer dan eens zijn voorgekomen in Amerika. Het lijkt dan altijd nog ver weg, maar met 54 minuten word je met je neus op de feiten gedrukt. Ook al is dit verhaal fictie, dit is wel de wereld waarin we leven. Ook homoseksualiteit en discriminatie komen aan bod in het verhaal en daarom vond ik het ongelooflijk interessant om dit boek te lezen. Ondanks dat het een zwaar onderwerp was, is het boek heel aangenaam om te lezen. De auteur hanteert een vlotte en bondige schrijfstijl, maar toch heel beeldend. Hierdoor kon ik me alles levensecht voorstellen.

Ik was heel blij dat het verhaal een realistisch einde had. Het leven is nu eenmaal niet altijd een sprookje, soms is het een nachtmerrie. Het einde van 54 minuten laat zien dat zo’n gebeurtenis je hele leven kan bepalen en dat bepaalde dromen zo in het water kunnen vallen, maar het laat je ook zien wat écht belangrijk is.

“Verandering hoort bij het lezen. Maar zolang jij je herinneringen koestert en gaandeweg nieuwe maakt, ben je altijd thuis, waar je ook bent.”

Must-read of niet?
Dit boek is zeker en vast terecht een bestseller, want ik kan -zonder twijfel- zeggen dat dit een van de beste young-adult boeken is dat ik dit jaar las. Door het heftige onderwerp en de indrukwekkende benadering van Marieke Nijkamp zal dit boek me nog lang bijblijven. Het boek heeft een enorme indruk op me achtergelaten en ik ben razend benieuwd naar een volgend boek van Marieke Nijkamp om te zien wat ze nog allemaal in haar mars heeft! Dus ja: een must-read.

54 minuten van Marieke Nijkamp kost €17,95 en bestel je hier.