recensie

Recensie: Een bijna definitieve lijst van nachtmerries – Krystal Sutherland

Na Sterrenstof is Krystal Sutherland terug met een nieuw boek: Een Bijna Definitieve Lijst Van Nachtmerries. Dit vond ik ervan.

door Laurine

Hier gaat Een Bijna Definitieve Lijst Van Nachtmerries over

Iedereen in Esthers familie heeft een fobie. Volgens haar opa is hun familie vervloekt door de dood in hoogst eigen persoon. De lichtschakelaars in huis blijven permanent aan, omdat haar broer bang is voor het donker. Haar vader schuilt al zes jaar in de kelder en haar moeder durft het huis niet uit als ze een zwarte kat ziet. Esthers grootste angst heeft zich nog niet onthult, dus gaat ze alle mogelijke fobieën uit de weg: spinnen, liften, krappe ruimtes – noem maar op.

‘Zal het haar lukken haar angsten te overwinnen of heeft de vloek het laatste woord?

Haar angsten heeft ze verzamelt in een lijst, maar als die lijst onverwacht in de handen van een oude bekende terechtkomt, staat Esthers wereld op z’n kop. Hij moedigt haar aan om haar angsten te overwinnen, maar zal het haar lukken of heeft de vloek het laatste woord?

Compleet anders dan Sterrenstof

Krystal Sutherland werd bekend door Sterrenstof, maar Een Bijna Definitieve Lijst Van Nachtmerries (een hele mond vol deze titel), is een compleet ander soort boek. Enerzijds is het een humoristisch verhaal boordevol maffe situaties, maar anderzijds is het ook fantasierijk en soms zelfs duister en een tikkeltje paranormaal. De afwisseling tussen deze verschillende aspecten maakte het geheel erg boeiend.

Een Bijna Definitieve Lijst Van Nachtmerries Krystal Sutherland recensie

Vreemde personages en ongemakkelijke situaties

Het boek is niet enkel uniek vanwege het originele plot, maar ook vanwege de personages die op z’n minst vreemd te noemen zijn. Zo draagt Esther elke dag een kostuum om haar ware ik te verbergen en haar beste vriendin lijkt vaak niet meer dan een schim. Esther heeft haar namelijk nog nooit een woord horen spreken. En dan is er nog de mysterieuze Dood, die waarschijnlijk nog de meest bizarre figuur van hen allemaal is.

‘Hoewel deze personages misschien wat gek lijken, voelen ze toch realistisch aan tijdens het lezen’

Hoewel deze personages misschien wat gek lijken, voelen ze toch realistisch aan tijdens het lezen, omdat Sutherland ze grondig heeft uitgewerkt. Dit geldt ook voor de gevoelens tussen Esther en Jonah. Hun band is allesbehalve vanzelfsprekend en is vaker ongemakkelijk dan romantisch. Maar dat maakt hun relatie wél geloofwaardig.

Mijn eindoordeel over het boek

Op het eerste gezicht is het een luchtig en gek verhaal, maar naarmate je verder leest ontdek je meerdere lagen. Er zit veel symboliek in het boek, ontdekte ik. Dat in combinatie met een uniek verhaal en interessante personages maakt Een Bijna Definitieve Lijst Van Nachtmerries een heerlijk boek dat vlot wegleest. Ik geef het 4 sterren.