escape room maren stoffels recensie

Recensie: Escape Room – Maren Stoffels

Voor alle lezers die houden van een bloedstollend boek ik heb een leestip, namelijk Escape Room van Maren Stoffels. De titel van het boek trok meteen mijn aandacht, omdat ik zelf ooit eens samen vrienden een escape room wil doen, alhoewel het na het lezen van dit boek toch een tikkeltje gevaarlijk lijkt..

In het kort: Escape Room

Alissia, Sky, Mint en Milas besluiten om met hun vieren een escape room te doen. Dit houdt in dat ze met behulp van raadsels en tips binnen een bepaalde tijd uit een kamer moeten ontsnappen.

Maar wat een gezellig uitje met vrienden had moeten zijn, veranderde in een ware nachtmerrie. Want al snel blijkt dat de medewerker van de escape room niet van plan is om hen te laten gaan. Een van hen is het doelwit, maar wie?

Ieder personage heeft een geheim

In het begin van het boek leer je in grote lijnen de achtergrond van de personages wat beter kennen. Hieruit blijkt al snel dat de levens van deze jongeren niet zo simpel zijn als ze op het eerste gezicht lijken. Daarbij heeft ieder personage een geheim waarvan de anderen niets af weten.

‘Daarbij heeft ieder personage een geheim waarvan de anderen niets af weten’

Maar wanneer ze in de escape room zijn, komen deze één voor één aan het licht. Dit drijft hen uit elkaar, terwijl ze – juist nu er gevaar dreigt – alles moeten doen om samen te werken.

escape room maren stoffels recensie

Een interactief verhaal

Maren Stoffels schrijft erg gedetailleerd waardoor je het gevoel hebt dat je zelf ook in de escape room zit, waar je samen met de personages alle raadsels kan oplossen.

‘Tijdens het lezen dacht ik voortdurend aan mogelijke uitwegen voor de personages’

Hierdoor is het boek in zekere zin zelfs interactief. Tijdens het lezen dacht ik namelijk voortdurend aan mogelijke uitwegen voor de personages. En kreeg ik het bijna benauwd van de tikkende klok. Want ook de claustrofobische en akelige sfeer van het verhaal krijg je mee tijdens het lezen.

Ook interessant: geheime stukjes tussendoor

Het verhaal werd afgewisseld met kleine stukjes van een aantal zinnen uit het standpunt van de geheimzinnige persoon die de vrienden gevangen houdt. Deze gijzelnemer spreekt hier tot ‘het’, maar wie is dat? Deze stukjes zijn bedoelt om de lezer nieuwsgierig te maken en de huiveringwekkende sfeer te behouden.

‘Alle verschillende verhaallijnen zijn tot diep met elkaar verweven en dit web
klopt tot in de kleinste details’

Het einde was goed uitgedacht en was de kers op de taart. Zo blijkt – zonder grote spoilers – dat de vier jongeren daar niet toevallig samen opgesloten zitten en vallen alle puzzelstukjes op het einde perfect op hun plaats. Alle verschillende verhaallijnen zijn tot diep met elkaar verweven en dit web klopt tot in de kleinste details.

Escape Room maren stoffels recensie

Meer context en diepgang had het verhaal nog beter gemaakt

Al met al mocht het verhaal voor mij toch wat uitgebreider. Ondanks het goede plot, had het verhaal zeker wat meer context en diepgang kunnen gebruiken. Zo had ik graag wat meer geweten over de achtergrond en het verleden van de personages en hun vriendschap. Deze diepgang ontbrak ook bij de dialogen, die eerder vluchtig en oppervlakkig waren.

‘Het boek zou nóg spannender zijn geweest, als de personages als vrienden hadden aangevoeld’

Daarbij was er – behalve bij Mint – weinig vooruitgang te merken bij de personages. Doordat je weinig weet over de personages leef je niet erg met hen mee. Het boek zou nóg spannender
zijn geweest, als deze personages als vrienden hadden aangevoeld.

Het eindoordeel

Escape Room had me vanaf de eerste bladzijde in zijn greep. Ik kon niet meer stoppen met lezen, door de voortdurende spanning en heb het boek dan ook in één ruk uitgelezen. Dit verhaal kent een bloedstollende verhaallijn en een toffe setting en is een aanrader als je van (young adult) thrillers houdt. 4 sterren.