goede dochter karin slaughter recensie

Recensie: Goede Dochter – Karin Slaughter

Karin Slaughter is absoluut een van mijn favoriete thriller-auteurs. Ze weet me altijd, en vaak met veel geweld, een verhaal in te sleuren. Deze keer stelde ze wederom niet teleur. Goede Dochter van Karin Slaughter: wát één boek.

In het kort: Goede Dochter

Achtentwintig jaar geleden: het zorgeloze leven van zusjes Charlotte en Samantha Quinn en hun ouders wordt wreed verstoord door een gruwelijke aanslag. Hun moeder verliest daarbij het leven en hun vader wordt nooit meer de oude.

Achtentwintig jaar later: Charlotte – de klassieke ‘goede dochter’ – is advocaat geworden, in de voetsporen van haar vader. Dan is ze getuige van een nieuwe aanslag, en de details van het misdrijf halen de herinneringen naar boven die ze zo lang heeft geprobeerd te onderdrukken. Want de schokkende waarheid wil niet langer begraven blijven…

Levendige personages, aanslagen en gruwelijke moorden

Goede Dochter valt met de figuurlijke deur in huis. Je zit direct op het puntje van je stoel en daar kom je pas van af als je het boek uit hebt. De personages zijn zó goed uitgedacht dat je ze bijna wilt bellen om te vragen hoe alles nou precies zit. Sam en Char zijn onmiskenbaar zussen en hun vader heeft een a la To Kill A Mockingbird-carrière. Zijn baan heeft echter gewelddadige gevolgen voor het gezin en lijdt uiteindelijk zelfs tot een gruwelijke moord.

‘De personages zijn zó goed uitgedacht dat je ze bijna wilt bellen om te vragen hoe alles nou precies zit’

Karin laat deze gebeurtenis met de nodige littekens op sublieme wijze als leidraad door het verhaal lopen. Jaren later heeft Sam een nieuw bestaan opgebouwd ergens ver weg en probeert Charlotte met de nodige offers in de voetsporen van haar vader te treden. Alles als gevolg van die ene vreselijke dag. En dan denk je dat je tijd hebt om op adem te komen en dan staat de nieuwe ‘aanslag’ alweer voor dezelfde spreekwoordelijke deur met een nieuwe moorden en een ietwat ongemakkelijke gezinsreünie als gevolg.

goede dochter karin slaughter recensie

De juiste puzzelstukjes in handen

Hoewel Karin gebruikelijk schrijft over de ontwikkelingen rondom een misdaad vanuit het politieonderzoek, komt dit oogpunt er juist slecht vanaf en ligt de focus in dit plot op de juridische zaak van de misdaad; iets wat ik als verfrissend en uitermate interessant heb ervaren. Juist omdat het juridische aspect soms nadeliger voor de slachtoffers kan zijn, dan voor de daders. Wat ook hier het geval is. Een misdaad blijft niet bij één vreselijke middag maar schept een leven lang vol ellende.

‘Het boek blijkt een grote puzzel te zijn waarvan je denkt dat hij allang compleet is, maar schijn bedriegt’

Het verhaal voelt dan ook aan als een groot ontleed trauma, hoewel op een spannende en intrigerende manier. Het boek is prettig ingedeeld met hier een daar een flashback. Deze zijn echter onmisbaar voor de plot. Het boek blijkt een grote puzzel te zijn waarvan je denkt dat hij allang compleet is, maar schijn bedriegt. Karin’s puzzelstukjes blijken te groot en zijn er hier en daar met veel geweld in het frame geduwd, maar daar kom je pas achter als je de juiste stukjes in handen krijgt. Dit alles maakt dat je dit boek met ontzettend veel voldoening uitleest.

Het Eindoordeel

Het komt er eigenlijk op neer dat ik inhoudelijk niet te veel wil weggeven omdat ik je al het leesplezier zo weinig mogelijk wil ontnemen. Goede Dochter is absoluut het beste boek dat ik sinds tijden gelezen heb. Chapeau. Vijf sterren! Een absolute must-read.