insomnia Jilliane Hoffman recensie

Recensie: Insomnia – Jilliane Hoffman

De eerste thriller die ik als klein meisje las en die me direct bijbleef was Vergelding van Jilliane Hoffman. Sindsdien is zij een van mijn favoriete thriller-auteurs. Haar boeken weten gewoon permanent onder mijn huid te kruipen. Of haar nieuwe boek Insomnia hetzelfde doet, vertel ik je in deze recensie.

door Esther

Hier gaat Insomnia over

Na de vondst van het mobieltje en de bebloede jas van de vermiste 17-jarige Mallory, is de politie in de hoogste staat van paraatheid. Mallory voldoet aan het profiel van de slachtoffers van de seriemoordenaar die zich in tweets aan de FBI ‘Handyman’ noemt. 
Als Mallory twee dagen later verward en bebloed wordt aangetroffen en zegt ontsnapt te zijn aan de Handyman is er geen reden om aan haar verhaal te twijfelen. Of toch wel? Heeft zij nu juist zijn aandacht op haar gevestigd en is zijn jacht nu echt begonnen?

Tijdsprongen en een pijnlijk verleden

Het boek sleurt je direct mee naar een vermissing waarin niets lijkt wat het is. We volgen rechercheur Bobby Dees en al vrij snel wordt niet alleen Mallory, maar ook de lezer hard met de neus op de feiten gedrukt en pas dan wordt het echt interessant. Na het ‘voorval’ met Mallory springt het boek een aantal jaar vooruit en volgen we Mallory die haar leven weer heeft opgepakt en aan een studie begint. Ze wordt bevriend met een agent in opleiding, knoopt een praatje aan met de buren en neemt zelfs een baantje. Hoewel ze nog steeds krampachtig haar verleden probeert te verbergen.

insomnia Jilliane Hoffman recensie

Écht spannend tot de aller- allerlaatste bladzijde

Maar dat verleden blijft haar achtervolgen, letterlijk en figuurlijk. Niemand is te vertrouwen en dat komt pijnlijk naar voren, ook voor de lezer. Ik voelde mezelf een politieagent en iedereen was verdacht. Overal zocht ik naar dingen die niet zouden kloppen en ik zweerde zeker te weten hoe alles in elkaar stak, maar ook in deze zaak is niets zoals het lijkt. Je mening over Mallory na het ‘voorval’ ga je 180 procent draaien – dat kan ik je beloven –  en uiteindelijk blijft een confrontatie met de Handyman ook niet uit. Je weet wel, zo’n lugubere confrontatie waarna je de eerstkomende jaren geen voet meer in ondergrondse bunkers durft te zetten (kuch). Al met al weet Hoffman de climax vreselijk goed uit te stellen waardoor je niks anders kunt doen dan op het puntje van je stoel zitten tot letterlijk de aller- allerlaatste bladzijde.

‘Ik voelde mezelf een politieagent en iedereen was verdacht’

Hier en daar lezen we stukjes vanuit het perspectief van de Handyman die zowel luguber als hartverscheurend zijn en als je een mierenneuker bent zou je hier kunnen stellen dat deze fragmenten overbodig zijn voor het verhaal, of nog iets meer uitgewerkt hadden kunnen worden. Maar a la. Het is sowieso een prachtboek.

Mijn eindoordeel over het boek

Insomnia is weer een klassieke Hoffman met alles wat daarbij hoort – nachtmerries, angstzweet en een sterk plot – en mag zeker niet in je verzameling ontbreken. Het boek krijgt van mij vier sterren.

Heb jij al eens iets gelezen van Jilliane Hoffman?