Recensie | ‘Niemand houdt van November’ is een bijzonder verhaal waar jongeren van kunnen leren

Niemand houdt van November, de nieuwste YA-roman van Antonia Michaelis. De samenvatting droeg al veel geheimen met zich mee en het beloofde dus een spannend boek te worden. De onderwerpen zijn heftig; wees zijn, een lastige jeugd, bedreigingen en seks. Het maakt Niemand houdt van November een bijzonder boek.

Vak voor Ambers zesde verjaardag verdwijnen haar ouders. Als ze zeventien is, besluit ze naar hen op zoek te gaan. Haar eerste aanwijzing is een kroeg, waar de eigenaar zich over haar ontfermt. Hij lijkt om haar te geven, maar geeft er wel iemand om Amber? Geeft Amber wel om zichzelf? Dat is lastig te begrijpen als ze steeds een jongen in een tent ziet, die verdwijnt als ze dichterbij komt. Of wanneer ze zich terugtrekt met mannen in het kamertje achter het café. Haar kat lijkt haar enige vriend, maar wie stuurt haar dan al die anonieme dreigbrieven?

De zware onderwerpen worden op een mooie manier aangesneden

Het boek begint wat verwarrend en het is niet helemaal duidelijk waar we op dit moment in het verhaal zijn. Na de eerste paar hoofdstukken wordt het duidelijk waarom het zo verwarrend is: het speelt zich allemaal af in het hoofd van de hoofdpersoon, Amber Lark, of November Lark, zoals ze zichzelf noemt. Amber staat aan het begin van haar avontuur, maar heeft geen idee waar ze mee bezig is. Niet zo heel vreemd als je zo jong bent, altijd alles alleen hebt moeten doen en nooit een stabiele basis hebt gehad. Als lezer moet je je goed kunnen concentreren om te kunnen volgen wat er gebeurd en zo nu dan is het nodig om terug te bladeren.

Al snel wordt duidelijk wat voor persoon Amber is; ze is koppig, ze heeft een kort lontje en wilt alles zelf doen. Ze neemt niets van niemand aan, ze is compleet gefocust op haar doel. Michaelis weet de zware onderwerpen op een mooie manier aan te snijden. Ze zegt waar het op staat, wat een duidelijk beeld schetst van Ambers innerlijke conflicten en de situaties waarin ze belandt is. Het is de harde waarheid waar de doelgroep zeker van kan leren. Het boek werd wel behoorlijk langdradig. Heel veel mysteries en vooral heel veel herhaling. Daardoor is het soms nogal een geworstel om erdoorheen te komen, maar het is het meer dan waard.

Een bijzonder verhaal waar jongeren veel van kunnen leren

Richting het einde begint de spanning weer op te bouwen. Amber is zo dicht bij haar einddoel, stukje bij beetje valt alles op zijn plaats. Het einde zelf was lichtelijk een anticlimax. Het is heel oppervlakkig, helemaal gezien  het feit dat daar het hele boek naartoe is gewerkt, en nu eigenlijk nog steeds niet helemaal duidelijk is wat er destijds gebeurd is. Toch is het einde van het boek hartverwarmend en laat het je niet onbewogen achter. Het is een hele opluchting en ontroerend om te lezen hoe het uiteindelijk met Amber afloopt. De schrijfster wekt echt sympathie voor Amber. Je leeft echt met haar mee.

Door het hele boek komen flarden van Ambers verleden aan het licht waardoor haar motief duidelijk wordt. Ze is duidelijk een sterk en tegelijk kwetsbaar meisje, die op zoek is naar zichzelf en wat ze wil in het leven. Ik had graag wat meer gezien van de andere personages die vaak in het verhaal terugkomen, maar jammer genoeg vrij oppervlakkig blijven. terwijl ze zeker wel een belangrijk aandeel in Ambers leven hebben. Al met al is het een ontroerend, bijzonder verhaal waar jongeren veel van kunnen leren.