Ik leerde Lauren James kennen door haar twee eerdere romans The Next Together en The Last Beginning, waarin tijdreizen centraal staat. In haar nieuwste roman The Loneliest Girl In The Universe reist het hoofdpersonage niet door de tijd, maar door het universum. Benieuwd of ik haar nieuwste roman net zo fantastisch vind?

door Laurine

Hier gaat The Loneliest Girl In The Universe over

Romy Silver is de enige overlevende op een ruimteschip van NASA met als missie een nieuwe kolonie te stichten op een nieuwe planeet honderden lichtjaren verwijderd van de Aarde. Haar eenzame lot lijkt bezegeld tot ze het bericht krijgt dat er een tweede ruimteschip onderweg is naar haar. De enige passagier is een jongen genaamd J. Romy kijkt steeds meer uit naar zijn e-mails, ook al duurt het maanden voor ze haar bereiken. Ze begint ook steeds meer te verlangen naar het moment waarop ze J eindelijk kan ontmoeten. Maar ondertussen moet ze proberen te ontdekken wat de vreemde berichten van aarde betekenen. Sommige dingen zijn erger dan alleen zijn…

Een normale tiener in een sci-fi setting

Net zoals in haar vorige romans speelt Lauren James weeral moeiteloos met tijd. Opvallend voor deze setting is dat het verhaal heel realistisch is. Vaak is dit niet het geval met science-fiction verhalen die zich afspelen in de ruimte. Dit stoorde mij bijvoorbeeld The Martian, waarbij het heldhaftige einde alles behalve natuurgetrouw was.
Het personage van Romy is heel goed uitgewerkt.

‘Opvallend voor deze setting is dat het verhaal heel realistisch is’

Ze is een heel ‘normale’ tiener – buiten haar taak als kapitein van een ruimteschip dan toch. Ze kijkt graag films, droomt van de liefde en ze schrijft fanfictie. Zowel haar achtergrond als het beeld dat je van haar krijgt klopt tot in de puntjes. Hierdoor leef je erg met haar mee en is haar verhaal nog geloofwaardiger.

recensie the loneliest girl in the universe Lauren James

Zware onderwerpen en een onverwachte plotwending

Het boek leest erg vlot en ondanks de soms zware onderwerpen zoals rouwen, gebrek aan zelfvertrouwen en prestatiedruk blijft het luchtig dankzij de welbekende humor van Lauren James. Toch vond ik het boek tot nog toe niet zo spectaculair als The Next Together. Het was een prima verhaal, maar niet fantastisch. Maar dat veranderde allemaal zodra het einde van het boek naderde.

‘Het is de onverwachte plotwending dat het hele boek in een ander daglicht stelt en het de moeite waard maakt’

Lauren James wist de spanning al een tijdje op te bouwen: het mysterie rondom het tragische verdwijning van de astronauten, de waarheid over Romy’s moeder en het geheim dat haar ouders voor haar verborgen hebben gehouden. Maar het is de onverwachte plotwending dat het hele boek in een ander daglicht stelt en het de moeite waard maakt. Het
verhaal had mij zelfs dusdanig in de greep dat mijn hart op een bepaald moment létterlijk een slag over sloeg.

Het eindoordeel: ‘meeslepend verhaal met een verpletterend einde’

Het concept van The Loneliest Girl In The Universe is misschien niet zo uniek, maar wat Lauren James ermee gedaan heeft, doet niemand haar na. Dit is geen doorsnee liefdesverhaal, maar een meeslepend verhaal in een bijzondere setting met een verpletterend einde. Daarom geef ik het 4 sterren.

The Loneliest Girl In The Universe Boek omslag The Loneliest Girl In The Universe
Lauren James
Young Adult Sci-fi
Walker Books
3 juli 2018
Paperback
290
Boek gekocht

Can you fall in love with someone you’ve never met, never even spoken to – someone who is light years away?

Romy Silvers is the only surviving crew-member of a spaceship travelling to a new planet, on a mission to establish a second home for humanity amongst the stars. Alone in space, she is the loneliest girl in the universe until she hears about a new ship which has launched from Earth – with a single passenger on board. A boy called J.

Their only communication with each other is via email – and due to the distance between them, their messages take months to transmit across space. And yet Romy finds herself falling in love.

But what does Romy really know about J? And what do the mysterious messages which have started arriving from Earth really mean?

Sometimes, there’s something worse than being alone...