Recensie: Tsunami (ADEM #1) - Nico De Braeckeleer

Recensie: Tsunami (ADEM #1) – Nico De Braeckeleer

Nico De Braeckeleer ken je misschien van zijn jeugdboeken of strips, maar hij schreef ook Tsunami – een apocalyptisch coming-of-age verhaal dat zich afspeelt in 2165. Vandaag vertel ik je wat ik vond van dit eerste deel in de ADEM-reeks.

door Laurine

Hier gaat Tsunami over

Wat als we de klimaatopwarming niet tijdig kunnen stoppen? Wat als we het broeikaseffect de vrije loop laten gaan? Wat als een reeks zware natuurrampen de aarde bijna volledig verwoest? De vijftienjarige Skye leeft in het jaar 2165 en voor haar is dit dagelijkse realiteit. De resterende mensen proberen te overleven: sommigen in bewaakte vestigingen, anderen zwerven eindeloos rond. Maar wanneer een bende Skye’s enige thuis vernielt en haar en enkele andere jongeren ontvoert, wordt de wereld nog veel duisterder dan ze ooit hadden kunnen bedenken.

De gesloten River en haar trouwe hyena, de slungelige Jazz, de arrogante Colin en hun vrienden, kruisen Skye haar pad en samen proberen ze aan hun lot te ontsnappen. Maar een allesverwoestende tsunami ligt op de loer en dreigt hun plannen ernstig in de war te schoppen.

De wereld van 2165, klimaatverandering en een boodschap die aanzet tot nadenken

Nico De Braeckeleer is reeds bekend vanwege verschillende jeugdboeken en strips, maar wist ook ditmaal zijn publiek te bekoren met een apocalyptisch coming-of-age verhaal: Tsunami. Het verhaal gaat meteen goed van start. Je maakt onmiddellijk kennis met de compleet nieuwe wereld in het jaar 2165, die slechts in weinig aspecten lijkt op de huidige. Ook vult De Braeckeleer meteen de gaten in van de 150 jaar die verstreken zijn. Over hoe de geavanceerde technologische wereld jarenlang geteisterd werd door talloze natuurrampen tijdens de zogenaamde Black Season, bijvoorbeeld.

‘Zonder een klaagbrief te zijn, zet dit verhaal je aan het denken en blijft de boodschap nog lang nazinderen’

De lezer wordt niet alleen meegezogen in die wereld, maar wordt ook meteen opgeschud door de harde werkelijkheid die deze nieuwe manier van leven met zich meebrengt, wanneer de vestiging waarin Skye woont wordt overvallen en zowel haar vriendin als vader koelbloedig worden vermoord. Vanwege de korte hoofdstukken en de begrijpbare taal is Tsunami heel toegankelijk voor jonge lezers. Bovendien worden de gebeurtenissen gedetailleerd beschreven zonder langdradig te zijn, waardoor de focus bij de actie blijft. Maar dit boek is zeker ook de moeite waard voor jongvolwassenen vanwege de mature thema’s -zoals misbruik, mishandeling en rouw – die aan bod komen. Tevens kent het verhaal ook een diepere laag die aandacht vestigt op de klimaatopwarming en zorg dragen voor het milieu. Zo leven Skye en haar
vrienden in een wereld waar de zee een vloeibare afvalberg is en schoon water zeldzaam. Zonder een klaagbrief te zijn, zet dit verhaal je aan het denken en blijft de boodschap nog lang nazinderen.

Recensie: Tsunami (ADEM #1) - Nico De Braeckeleer

‘De actie in het begin van het boek is verslavend’

Verder speelt het verhaal zich af in België. Best opmerkelijk en zonder meer een pluspunt. Als Belg is het heel leuk om plaatsnamen te herkennen en dit helpt ook erg bij de inleving in het verhaal, omdat je je onmiddellijk iets kan voorstellen bij de omgeving. Dit maakte het verhaal niet alleen realistischer, maar vooral ook dreigender. Deze rampen spelen zich niet ergens ver over zee af, maar juist heel dicht bij huis.

‘Het verhaal speelt zich af in België, dat is zeker een pluspunt!’

Halverwege het boek miste ik wel wat spanning. Het boek begint vrijwel meteen met actie en dat werkt al snel verslavend. Naarmate het verhaal vordert, mindert het wat vaart en ontbreekt het tempo een beetje. Dat wordt echter weer helemaal goedgemaakt naar het einde toe. Dit eerste deel van de ADEM-reeks sluit af met enkele schokkende onthullingen en langverwachte actie.

Mijn eindoordeel over het boek

Tsunami is een meeslepend verhaal science-fiction verhaal dat vlot leest. Het bevat een verrassend realistische kern die misschien nog voor 2165 werkelijkheid zou kunnen worden. Hierdoor blijft het verhaal nog lang nazinderen en kijk ik met hoge verwachtingen uit naar het vervolg: IJs. Ik geef het boek 4 sterren.

Deze recensie over Tsunami van Nico De Braeckeleer maakt deel uit van de blogtour van uitgeverij Bakermat. Het tweede deel van de ADEM-reeks, IJs, verschijnt 30 oktober. Heb jij al eens een boek van Nico De Braeckeleer gelezen of ben je na mijn recensie benieuwd geworden? Laat dan even een reactie achter hieronder.