Donna Freitas-Unplugged-Recensie

‘Unplugged van Donna Freitas is geen hoogvlieger, maar heeft zeker potentie’

Een virtuele wereld met talloze apps en downloads. Waar slaap overbodig is en pijn niet bestaat. Klinkt allemaal heel erg futuristisch, maar is dat wel zo? Unplugged van Donna Freitas is nu nog een science-fiction boek, maar over honderd jaar misschien realiteit.

Tussen twee werelden gevangen
Skye leeft in de Appwereld; een online versie van de echte wereld. Ze werd meer dan tien jaar geleden door haar familie ingeplugd om zo de kans te krijgen op een beter leven. Maar Skye is een zestienjarige virtuele wees zonder geld voor dure downloads en exclusieve apps die van haar digitale personage iets bijzonders kunnen maken. Al haar hoop is gevestigd op het moment dat ze eenmalig mag uitpluggen en haar familie in de echte wereld weer kan omhelzen. Maar dan worden de grenzen tussen de twee werelden gesloten en zit Skye gevangen. Ze zal haar moeder nooit meer zien, de zon niet op haar huid voelen, niet weten hoe het is om weer echt eten te proeven. Skye riskeert haar leven om terug te keren –maar komt er dan achter dat de realiteit veel duisterder is dan ze zich herinnerde.

9200000050121046

Spannend en langdradig tegelijkertijd
Unplugged door Donna Freita is het eerste deel van een trilogie, maar deel 1 is best al een dik boek. Ik hoopte dat het boek erg vlot zou lezen, maar dat was niet het geval. Het duurde een hele tijd voor het verhaal op gang kwam en zelfs daarna botste ik regelmatig nog op langdradige stukken. Dit boek kostte me dan ook een hele lange tijd om te lezen, aangezien ik het ook snel weer weglegde. Naarmate het verhaal vorderde verbeterde dit gelukkig wel en het plot deed me op het puntje van mijn stoel zitten.

Skye leeft al bijna haar hele leven in een virtuele wereld en weet dus niet hoe het is om een echt mens te zijn dat zich bezeren en slaap nodig heeft om te functioneren. Desondanks is Skye toch heel menselijk. Ze heeft afstand gedaan van haar menselijk lichaam, maar haar ziel heeft ze nog. Ze verlangt naar de echte wereld en naar het weerzien van haar familie. Skye ervaart menselijke gevoelens zoals verdriet, hoop en liefde, al is dat laatste nog nieuw voor haar.

Van nobody tot meisje met een missie
Skye ontpopt zich in het boek van onschuldige nobody naar een vastberaden meisje met een missie. Ze is op onderzoek uit en moet en zal achterhalen wat er allemaal precies aan de hand is. Daarmee neemt ze risico’s die niet even altijd goed uitpakken, maar dat maakt haar personage veel realistischer. Skye als hoofdpersonage had voor mij persoonlijk nog iets meer worden uitgediept, maar misschien komt dat nog. Één ding valt niet te betwisten: Skye is vastbesloten haar familie terug te vinden, koste wat het kost.

Momenteel is het nog geen hoogvlieger, maar het verhaal heeft zeker en vast potentieel. En ik ben ervan overtuigd dat het vervolg je op het puntje van je stoel laat zitten. Ik kijk uit naar het vervolg, want het verhaal heeft me nieuwsgierig gemaakt naar het verdere avontuur van Skye!

Unplugged | Donna Freitas | uitgeverij Blossom Books