ver van de boom robin benway recensie

Recensie: Ver van de boom – Robin Benway

In mijn jonge tienerjaren las ik al een heel aantal boeken van Robin Benway. Namelijk ​Spy Girl​, ​Girlpower​ en​ Bonustrack​. Stuk voor stuk humoristische verhalen met sterke personages. Daarom was ik ook heel benieuwd naar haar nieuwste boek: ​Ver van de boom​. Benieuwd of ik het net zo goed vond als haar vorige boeken? Lees dan zeker verder!

Door Laurine

Hier gaat Ver Van De Boom over

Het verhaal gaat over drie tieners; Maya, Grace en Joaquin. Elk leiden ze heel verschillende levens die elkaar in een andere wereld nooit zouden kruisen. Maar dat doen ze toch wel, want alle drie zijn ze met elkaar verbonden door hun biologische moeder. Ieder van hen heeft zijn eigen problemen: Maya worstelt met haar uiterlijke verschillen ten opzichte van haar roodharige adoptiegezin, terwijl Joaquin nog steeds wanhopig op zoek is naar een familie die hem wil adopteren. En dan is er Grace, die een sterke drang voelt om op zoek te gaan naar de vrouw die hen op deze wereld heeft gezet. Samen gaan de drie op zoek naar antwoorden op de vragen waar ze al hun hele leven mee worstelen. Wat bepaalt wie je bent?

Probleemloos inleven in alle personages

Ik zal al meteen zeggen: petje af voor Robin Benway. Ze weet de personages heel realistisch voor te stellen met al hun imperfecties en onzekerheden. Maar het is vooral haar talent om de gedachten en gevoelens van personages als geen ander ander feilloos over te brengen, dat maakt dat je je als lezer probleemloos kan inleven. Door het wisselende perspectief leer je alle personages goed kennen en sluit je ze één voor één in je hart.

‘Ze raakt het onderwerp niet oppervlakkig aan, maar diept ieder detail grondig uit’

Daarnaast weet ze een goed – en vooral oprecht – beeld neer te zetten van waar geadopteerde kinderen vaak mee worstelen. Ze raakt het onderwerp niet oppervlakkig aan, maar diept ieder detail grondig uit. Hierdoor wordt het verhaal een hartverscheurend en ontroerend geheel dat je met nieuwe inzichten achterlaat na het lezen.

ver van de boom robin benway recensie

Zware onderwerpen, maar ook de welbekende humor van Robin Benway

Bovendien vind ik het geweldig dat dit onderwerp aan bod komt in een YA-boek. Hier wordt maar weinig aandacht besteed in boeken voor jongeren, terwijl dit juist heel belangrijk is op deze leeftijd. Het is net in de jeugd dat iedereen op zoek is naar wie hij of zij is. En alsof dat allemaal nog niet moeilijk genoeg is, weten geadopteerde kinderen vaak niet eens iets over waar ze vandaan komen.

‘Geweldig dat dit onderwerp aan bod komt in een YA-boek’

Dit is echter niet de enige diversiteit dat aan bod komt in het boek. Robin Benway raakt onderwerpen aan zoals: tienerzwangerschap, genderidentiteit, alcohol en scheiding. Ondanks deze zware onderwerpen, vind je toch ook haar welbekende humor terug in het verhaal. Dat is een fijne afwisseling.

Mijn eindoordeel over Ver Van De Boom

Kortom, ​Ver Van De Boom​ heeft mijn hart gestolen. Een lach, een traan, dit boek heeft het allemaal. Een ontroerend onderwerp dat goed is uitgewerkt en levensechte personages waar je alleen maar van kunt houden! Ik geef het boek vier sterren. Een echte aanrader.