venice beach trilogie m.g. reyes losgelaten aangeschoten verraden

Recensie: Verraden – M.G. Reyes

Verraden is het laatste deel van de huiveringwekkende en intrigerende Venice Beach-trilogie, dat gaat over vijf jongeren die besluiten om zonder hun ouders samen te gaan wonen. Wat een tijd van feesten en relaxen had moeten zijn, veranderde in een ware nachtmerrie.

LET OP: SPOILERS. Dit is een recensie van een derde deel van een trilogie.

In het kort: Verraden

De Venice Beach-trilogie bestaat uit de boeken Losgelaten, Aangeschoten en Verraden. In het Engels heet deze serie de Emancipated-trilogie. De boeken heten Emancipated, Incriminaded en Vindicated.

Sinds ze met zijn allen zonder enig ouderlijk toezicht in een strandhuis aan Venice Beach wonen, hebben de zes huisgenoten al een aantal kapitale blunders begaan – waarvan de confrontatie aangaan met een moordenaar wel het allerstomste was! Omdat duidelijk is dat ze inmiddels veel meer weten dan goed voor hen is, houden ze zich gedeisd en proberen ze een oplossing te verzinnen voor alle problemen die ze hebben veroorzaakt. Wanneer hun geheimen uiteindelijk stuk voor stuk aan het licht komen, zijn de gevolgen niet te overzien, maar weten ze één ding zeker: hun vriendschap blijft recht overeind en is belangrijker dan ooit!

Een web van leugens, misdaden en moorden

In het tweede deel werden vele geheimen onthuld en terwijl deze zich ontrafelden, bleek al snel dat deze personages niet toevallig samen in het huis terecht zijn gekomen. Naarmate de reeks vordert verweven de verhaallijnen zich steeds meer. Evenals de personages, die steeds meer verstrikt raken in een web van leugens, misdaden en moorden. De enige kans om te overleven is door hun verschillen opzij te schuiven en samen te werken.

‘Ze hebben geheimen onthuld, ruzie gemaakt en zijn de confrontatie aangegaan met een moordenaar’

En dat samenwerken gaat steeds beter. In het eerste deel van deze trilogie (Losgelaten) waren de jongeren zes individuen, maar door het verhaal heen hebben ze allemaal veranderingen doorgemaakt en zijn ze uitgegroeid tot een hechte vriendengroep. Ze hebben geheimen onthuld, ruzie gemaakt en zijn de confrontatie aangegaan met een moordenaar. Dat laatste heeft hun leven compleet veranderd en dat was ook te merken bij de personages. Dit maakte het verhaal realistisch en gaf het boek ook een extra laag. Want het leven loopt nu eenmaal niet altijd hoe we willen en soms sta je voor een voldongen feit. En hoe reageer je dan?

venice beach trilogie m.g. reyes losgelaten aangeschoten verraden

Intrigerend YA-boek met een zinderend plot

Verder zat ik – net zoals bij de vorige delen – vanaf de eerste bladzijde weer helemaal in het verhaal en kon ik het boek niet meer wegleggen. Dit komt voornamelijk door de vlotte en boeiende schrijfstijl van M.G. Reyes. Dat samen met een vleugje ironie en een aantal cliffhangers zorgt voor een intrigerende Young Adult.

‘De personages hadden zichzelf inmiddels zo diep in de nesten gewerkt, dat ik met geen mogelijkheid meer wist hoe dit verhaal nog een goed einde zou kennen’

Verder hadden de personages zichzelf inmiddels zo diep in de nesten gewerkt, dat ik met geen mogelijkheid meer wist hoe dit verhaal nog een goed einde zou kennen. Toch weet M.G. Reyes het verhaal een realistisch en zinderend plot geven, waarna je het boek met een voldaan gevoel kan sluiten.

Het eindoordeel

Uit dit alles blijkt dat Verraden een fenomenale afsluiter is van een meeslepende trilogie. Een vlot verhaal met veel humor en boeiende personages, waarvan de verhaallijnen vaardig bij elkaar komen. De Venice Beach-trilogie is meeslepend en toch realistisch, maar boven alles héél spannend! Het boek krijgt vier sterren.

Laurine (17) is gast-recensent voor Must Magazine en recenseert vooral young adult-boeken. Ze schrijft ook verhalen via Wattpad en heeft een eigen blog waarop ze allerlei dingen deelt die zij leuk vindt. Een passie voor schrijven heeft Laurine zeker, zoals je kunt lezen. 🙂