recensie wie zint op wraak Bo Svernström

Recensie: Wie Zint Op Wraak – Bo Svernström

Ik sprak laatst iemand die zei dat ze niet zo van thrillers houdt omdat ze vindt dat (bijna) alle thrillers qua verhaallijn zo op elkaar lijken. Misschien ben je het met haar eens en misschien niet. Maar een thriller die haar dan juist wel weer aansprak was Wie zint op wraak door Bo Svernström. Waarom? Omdat deze juist erg anders is dan de ‘doorsnee’ thriller. En ze heeft gelijk.

door Esther

Hier gaat Wie Zint Op Wraak over

In de buurt van Stockholm wordt in een schuur een naakte man gevonden, op brute wijze vermoord. Maar als de politie arriveert, doet die een nog veel macabere ontdekking: de man leeft nog.

Politiecommissaris Carl Edson is al lang niet meer de vurige detective die hij ooit was, maar de wreedheid van deze zaak raakt bij hem een gevoelige snaar.

Hij bijt zich erin vast, net als de gedreven onderzoeksjournaliste Alexandra Bengtsson, die steeds als eerste over de zaak bericht in de Zweedse krant Aftonbladet. Het slachtoffer blijkt een beruchte crimineel met veel vijanden te zijn.

Maar wat aanvankelijk een zaak van de onderwereld lijkt, ontwikkelt zich langzaam tot iets wat veel gecompliceerder blijkt. Edson en Bengtsson raken verstrikt in een web van intriges en komen opeens zelf gevaarlijk dicht in het middelpunt te staan. Wie is nu het echte slachtoffer en wie de dader?

‘Wie is nu het echte slachtoffer en wie de dader?’

De naakte man in de schuur is echter nog maar het begin van een eindeloze lijst aan gruwelijk gemartelde lijken. Van geplette mensen tot een dode man met ijspriemen in zijn ogen in een verlaten kofferbak. Carl Edson zit met zijn handen in het haar terwijl hij continu wordt lastiggevallen door de pers. Alexandra Bengtsson lijkt alles op alles te zetten om haar verwaterde carrière als journalist weer op poten te zetten door te gehoorzamen aan haar veeleisende baas.

Schuldige slachtoffers en heel veel motieven voor moord

De gemartelde lijken lopen als een rode draad door het verhaal en Svernström heeft een scherp randje gecreëerd door het feit dat alle slachtoffers allesbehalve onschuldig blijken te zijn. Hierdoor vliegen de eventuele motieven achter de moorden alle kanten op. Het boek blijkt uiteindelijk één groot ethisch vraagstuk te zijn en dit wordt pijnlijk duidelijk in deel twee van het boek.

‘Je voelt dat de climax nadert, maar dan begint deel 2…’

Het boek is verdeeld in drie delen. Deel 1 en deel 2 worden verteld vanuit twee verschillende perspectieven op de zaak en in deel 3 komen deze samen. Deze manier van vertellen maakt het boek erg spannend en interessant. Je voelt dat de climax nadert maar dan begint deel 2…

recensie wie zint op wraak Bo Svernström

Een briljant staaltje psychologische strijd

En deel 2 deed me heel even vermoeden dat het verhaal vreselijk voorspelbaar zou eindigen en het voelde ook voor een mini-seconde als een gruwelijke anticlimax. Maar als je denkt dat je je puzzel zorgvuldig in elkaar gezet hebt (zoals ik dacht) heb je het mis. Svernström gooit ze namelijk zonder pardon weer stuk op de grond en dan mag je weer helemaal opnieuw beginnen. Hij laat ons een briljant staaltje psychologische strijd zien waardoor je gemoedstoetstand jegens de motieven achter de moorden per pagina veranderd.

‘Wie Zint Op Wraak door Bo Svernström heeft alles wat een goede thriller moet hebben’

Mijn eindoordeel over het boek

Wie Zint Op Wraak door Bo Svernström heeft alles wat een goede thriller moet hebben. Lugubere moorden, gekwelde politiecommissarissen, praatgrage agenten, een journalist die overal bovenop zit, een moordenaar die iedereen een stapje voor is en een uiteindelijke onthulling die zó plotseling om de hoek komt kijken, dat het voelt alsof je met een mokerhamer in je gezicht wordt geslagen. 5 sterren, easy.