Recensie | ‘Schaduwliefde’ van Bob Van Laerhoven belicht de schaduwkant van liefde

Er zijn al talloze liefdesverhalen geschreven, de meeste met een happy-end. Maar niet alle romances eindigen met “ze leefden nog lang en gelukkig”. In Schaduwliefde gaat Bob Van Laerhoven op zoek naar het antwoord op de vraag waarom mensen zo wreed kunnen zijn.

Het boek bestaat uit tien individuele en heel diverse verhalen over de minder mooie kanten van liefde. Van Belgisch Congo tot Syrië en Algerije, zowel hedendaagse verhalen als ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, met deze variëteit aan leefwereld toont de auteur aan dat liefde en ook de donkere kant die daarbij kan komen kijken, iets universeels is. Echter, doordat sommige verhalen zich heel dicht bij huis afspelen en Van Laerhoven ook bij ieder verhaal telkens weer het taalgebruik aanpast aan de regio en het tijdskader waarin het verhaal zich afspeelt, kun je je nog meer in het verhaal verdiepen.

De stof is vaak zeer confronterend

De auteur heeft zelf veel conflictgebieden bezocht en weet zo de wrede taferelen levensecht te beschrijven. De kortverhalen bieden hierbij zeker een meerwaarde. De stof is vaak zeer confronterend en dus is dit niet het soort boek dat je in een ruk uitleest. In Schaduwliefde belicht Van Laerhoven niet alleen de schaduwkant van liefde en hoe die ontstaat, maar ook wat voor gevolgen dat heeft op de karaktervorming van het individu en zijn boek doet net hetzelfde met de lezer. Deze verhalen laten je niet onberoerd, het geweld en de wreedheden blijven nazinderen.

Deze verhalen laten je niet onberoerd, het geweld en de wreedheden blijven nazinderen

Kortom, Bob Van Laerhoven zet met Schaduwliefde een aangrijpende bundel neer, die geweld en gruwel doorheen de tijd schetst. Deze kortverhalen zijn rauw geschreven en zetten de lezer echt aan het denken.