‘Schimmen van de schaduwmarkt’: onnodig tussenboek of perfecte aanvulling?

Na de al vele successen van Cassandra Clare is er voor deze schrijfster geen denken aan om te stoppen met schrijven. Het ene na het andere schaduwjagers-verhaal schudt ze zo uit haar mouw. In het boek Schimmen van de Schaduwmarkt krijgt ze wel wat hulp van een handje vol gastschrijvers. Zou ook dit boek weer een perfecte aanvulling zijn op de wereld van schaduwjagers?

 We volgen Stille Broeder Zacharias op een reis door de eeuwen op zoek naar de “verloren Herondale”. Stille Broeder Zacharias heette voordat hij een Stille Broeder werd Jem Carstairs. De familie Carstairs staat in het krijt bij de familie Herondale en nadat Jem er lucht van krijgt dat de verloren erfgenaam van de familie Herondale in gevaar is, blijft hij zijn leven lang naar hem op zoek. De zoektocht begint in Londen, een eeuw terug, en eindigt in heden Los Angeles. Onderweg wordt zijn leven als Stille Broeder er niet makkelijker op gemaakt: hij ervaart het missen van liefde en trouw, en misschien zelfs een gevoel van spijt en verdoemenis door het kiezen van een leven als Stille Broeder.

Voor mij, als groot fan, is dat geweldig. Het geeft mij nog meer backstories om over na te denken

Nou kan ik me indenken dat na het lezen van de bovenstaande samenvatting je het spoor even helemaal bijster bent. Heel veel namen, heel veel plaatsen en heel veel aparte benamingen. Dit boek is namelijk een typisch “tussenboek”. Het is geen verhaal op zichzelf. De verhaallijn in het boek laat zich als een web tussen de al geschreven boeken van Cassandra Clare weven. Voor mij, als groot fan, is dat geweldig. Het geeft mij nog meer backstories om over na te denken en het verhaal bereidt mij als lezer voor op de nieuwe trilogie die volgend jaar op de planning staat om uit te komen. Die serie gaat namelijk – als het goed is – over de verloren erfgenaam van de familie Herondale en waarom hij beschermd moet worden. In dit verhaal krijg je ook alvast een glimp van het leven van Magnus Bane en Alec Lightwood, waar deze maand nog een nieuw boek over gepubliceerd gaat worden. Can’t contain my excitement for that one!

Gelukkig kan ik altijd op Cassandra Clare vertrouwen dat ze mij door haar boeken toch even dat gevoel geeft

Stiekem droom ik natuurlijk van het moment dat mijn armen ook vol gekerfd staan met runen en ik de ene na de andere demon dood door mijn uitzonderlijke vechtkunsten. – a girl can dream right? Gelukkig kan ik altijd op Cassandra Clare vertrouwen dat ze mij door haar boeken toch even dat gevoel geeft.

Om een heel lang verhaal – dat zich dus eigenlijk afspeelt over meerdere series boeken – samen te vatten, moet ik heel eerlijk zeggen dat dit boek perfect is voor degene die zich al eerder in de wereld van schaduwjagers heeft gedompeld. Ben jij nou net degene die dat niet is? Dan raad ik je absoluut aan om te beginnen met de Kronieken van de Onderwereldserie en werk je zo een weg door de boeken. Dan ben je daarna helemaal klaar voor al het moois wat nog gaat komen. En voor iedereen die al wel bekend is met de fantastische verhalen van Cassandra Clare: ren naar de boekenwinkel alsof er een demon achter je aan zit en sit back and enjoy.