sherlock seizoen 4

SPOILER ALERT: Dit was de eerste aflevering van Sherlock seizoen 4

Confused. Dat is hoe wij ons voelen na de eerste aflevering van het vierde seizoen van Sherlock. Het aantal vragen dat we hadden na seizoen 3 is alleen maar toegenomen met het begin van dit nieuwe seizoen.

Het is duidelijk te zien dat de makers van de serie een nieuw pad willen behandelen met dit gloednieuwe seizoen door de zorgvuldig opgebouwde climax van seizoen 3 met één simpele scene de wereld uit te helpen. Geloof ons, antwoorden over die laatste epische aflevering ga je in seizoen 4 niet vinden.

Leugens, intriges en verraad

De makers hebben de ingewikkelde politiezaken aan de kant geschoven en lijken zich echt hoofdzakelijk te willen focussen op onze geliefde hoofdrolspelers en hun verstopte lijken in de kast. Zo blijft Mary’s verleden haar achtervolgen, lijkt Sherlock de dode Moriaty niet los te kunnen laten en begint John iets wat lijkt op een affaire (ja, echt!). Dat laatste misschien nog wel de grootste verrassing in deze eerste aflevering.

‘Zo blijft Mary’s verleden haar achtervolgen, lijkt Sherlock de dode Moriaty niet los te kunnen laten en begint John iets wat lijkt op een affaire’

John een affaire? Ja, een bijzondere brunette in de bus kon het niet laten om haar nummer achter te laten. Heel logisch natuurlijk dat onze lieve en loyale John (zo lijkt het nu) een buitenechtelijke relatie met haar begint. Kuch. Hoewel we wel moeten toegeven dat Watsons’ nieuwe haar een goedkeurend knikje verdient. Maar Sherlock zou Sherlock niet zijn als ook deze mysterieuze brunette niet alleen een hoe on the side is, maar ook een spion, huurmoordenares of dief blijkt te zijn. We shall see.

sherlock seizoen 4

Moriarty.. of iemand anders?

Nadat Sherlock in seizoen 3 de hele wereld doodleuk liet geloven dat hij Magnussen door zijn hasses had geschoten, zit hij nu te kletsen over waterijsjes in MI6 headquarters en verwacht hij om elke hoek van de straat een aanval van wijlen Moriaty, waardoor hij misschien wel iets groters over het hoofd ziet. Mary en haar vroegere vriendjes bijvoorbeeld.

Jazeker, want onze lieve heilige Mary zit ook absoluut niet stil. Na de benen te nemen van haar loyale man, kuch, en haar pasgeboren huilende baby blijft ze ons verrassen. Soort van havo-reünie gone terribly wrong.

Minder puzzeltjes, meer actie

En dan het einde. Tja, het einde. Wat moeten we daarvan zeggen. We willen niet te veel verklappen, maar haal de tissues maar tevoorschijn. Er gaat iemand dood, en deze overlijdensscène lijkt de focus alleen maar meer te leggen op de hoofdrolspelers en hun gebreken. Iets lijkt voor altijd te knappen. Totdat Mary met een bijzondere boodschap op de proppen komt.

‘Aflevering 1 lijkt het opstapje te zijn naar iets groots waar wij met onze normale hersenen gewoonweg nog niet bij kunnen’

S4E1 lijkt het opstapje te zijn naar iets groots waar wij met onze normale hersenen gewoonweg nog niet bij kunnen. En laten we dat vooral hopen, want wij weten niet of we wel klaar zijn om de ingewikkelde zaken met goede afloop vaarwel te zwaaien, want geef maar toe, ook jij genoot van de verlossende ontknoping van een zaak na anderhalf uur op het puntje van je stoel te hebben gezeten. En dat gevoel van verlossing ga je na deze aflevering helaas niet voelen. Na deze eerste aflevering lijken de makers de puzzeltjes te hebben ingeruild voor actie. En eerlijk gezegd weten wij nog niet goed wat we hier van moeten denken.

Los van dit alles, zijn we uiteraard bijzonder blij dat Sherlock weer terug is. Want wat hebben we Sherlocks’ lachje en Watsons’ onschuldige hoofd gemist. The game is on!

Sherlock is elke zondag te zien op BBC First.

Foto via Flickr