‘Stillhouse Lake’ meeslepend eerste deel nieuwe thriller-reeks

Hoewel Gina dacht dat haar man Melvin de schuur altijd krampachtig op slot deed omdat er duur gereedschap stond, had ze nooit kunnen bedenken dat hij er stiekem wel een heel opmerkelijke hobby op nahield. Wanneer ze nietsvermoedend de oprit oprijdt en de politie haar ruw met haar neus op de feiten duwt kan ze niets anders meer zien dan het opengesneden meisje aan de vleeshaak in het plafond. ‘Stillhouse Lake’ is het eerste deel in deze nieuwe serie van Rachel Caine.

Gina wordt Gwen. Getrouwd zijn met een seriemoordenaar heeft namelijk tot gevolg dat niet alleen je man, maar ook jij verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn vreselijke daden – althans volgens de publieke opinie. Gwen en haar kinderen worden per direct slachtoffer van wrede pesterijen en levensgevaarlijke wraakacties. Ze staan doodsangsten uit en in korte tijd vluchten ze noodgedwongen van adres naar adres in de hoop dit alles achter zich te kunnen laten. In tegenstelling tot de zorgeloze en naïeve Gina is Gwen een stuk sceptischer. Ze vertrouwt niemand meer, is gespannen, ziet alles, slaapt slecht en heeft een pistool én schietdiploma.

Veiligheid
Ze voedt de kinderen zonder internet op en ook zij hebben geleerd altijd voorzichtig te zijn. De beveiligingscode van het huis is geen dag hetzelfde en hun naam is al meer dan drie keer anders geweest. Dit aspect in het verhaal klinkt hier en daar ietwat overdreven en had naar mijn mening iets beter uitgewerkt kunnen worden. Zo heeft Gwen een anonieme internet vriend die haar op stel en sprong aan een nieuwe identiteit kan helpen en tikt ze wel heel snel en toevallig een prachtig gelegen huis op de kop. Verder vraag ik mij af hoe de kinderen zo snel een nieuwe naam aan kunnen nemen. Wat is er dan gebeurd met hun oude identiteit. Zijn die op papier bijvoorbeeld overleden?

Gwen doet haar best een meegaande en leuke moeder te zijn, zonder hun veiligheid uit het oog te verliezen

Uiteindelijk vinden de drie een plek waar ze voor langere tijd veilig lijken te zijn. Tot en met hier heeft het verhaal een rustige opbouw en de focus ligt als snel op dagelijkse schermutselingen tussen tienerdochter en moeder. Dochter Lanny en en zoon Connor lijken namelijk maar moeilijk te aarden. Niet alleen hebben ze eindelijk tijd om te verwerken voor wat voor gruwelijkheden hun vader verantwoordelijk is geweest, ook hebben ze nooit eerder de tijd gehad om vriendschappen te sluiten. Verder leven ze in een tijd van social media – zonder ben je eigenlijk een freak. Gwen doet haar best een meegaande en leuke moeder te zijn, zonder hun veiligheid uit het oog te verliezen.

Moord
Dan wordt er een lijk gevonden in het meer naast hun huis en kun je niet meer stoppen met lezen. Niet alleen maakt dit Gwen direct een verdachte, maar vanaf dat moment wordt het haast onmogelijk haar ware identiteit te verbergen. Voor Gwen lijkt vluchten de beste oplossing, maar de kinderen lijken inmiddels eindelijk gelukkig en ook Gina leek eindelijk van overleven naar leven over te kunnen stappen. Ze is zelfs aan het daten en lijkt zowaar vrienden te hebben. Haar besluiteloosheid zorgt ervoor dat haar zorgvuldig gebouwde fort langzaam instort. Wanneer haar ex, de moordende psychopaat contact met haar opneemt lijkt alles helemaal in vuur en vlam op te gaan. Al snel blijkt dat er na al die jaren nog steeds mensen zijn die wraak willen voor de daden van haar ex. Maar wie is er te vertrouwen en wie speelt een spelletje?

Stillhouse Lake is een bloedstollende thriller die je niet weg kunt leggen. Eerder dit jaar verscheen al de film Extremely wicked, shockingly evil and vile waarin het perspectief van Ted Bundy’s verloofde belicht werd. Qua timing speelt dit boek hier goed op in. Het onderwerp is meer dan actueel te noemen en is goed uitgewerkt. Hier en daar doet het verhaal wat onrealistisch aan, maar dit maakt het niet minder vermakelijk.

Leuke bijkomstigheid: het nieuwe deel in deze serie komt in oktober al uit! Kun je niet wachten? De eerste drie delen zijn al wel in het Engels te lezen.