Stroepwafels anyone?

Schrijfster Astrid Harrewijn is terug met een roman waar het water je al in de mond van loopt als je alleen al naar de titel kijkt. In haar nieuwste boek de stroopwafel shop staan New York en stroopwafels in een rechte lijn tegenover elkaar. Zou dit boek net zo lekker lezen als de titel?

In de stroopwafel shop volgen we Suze die alles halsoverkop in Nederland achterlaat om een groot avontuur te gaan beginnen in New York. Na een uitnodiging bij haar oude bijbaantje werd haar deze once in a lifetime kans aangeboden. Begin een stroopwafel shop in New York, samen met nog twee anderen die ergens anders op de wereld dezelfde uitdaging aangaan, en wie aan het einde van het jaar de meeste winst heeft gemaakt wint honderdduizend euro. Dus daar ging Suze op weg naar the unknown. In New York aangekomen blijkt al gauw dat het niet rozengeur en maneschijn is. Haar café blijkt een achterstallig pand en haar woning een krot en dat allemaal in een wijk ver van het bruisende Manhattan. Zal het Suze lukken om in een jaar van deze uitdaging een winnend café te maken? Het jaar gooit vele avonturen en mensen op haar pad, aan Suze de taak om hiermee om te gaan en het jaar tot een succes te maken.

Oké first of all toen Suze in het vliegtuig stapte, helemaal alleen, om vervolgens aan de andere kant van de Atlantische Oceaan uit te stappen in New York, I felt that. Een paar jaar terug vloog ik alleen naar New York, om aan mezelf te bewijzen dat ik zoiets wel kon, niet voor een jaar, maar toch de gevoelens die Suze uitte en gevoeld moest hebben waren super herkenbaar. Dat was fijn, dat schepte direct een band met het hoofdpersonage uit het boek. Hoe Suze vervolgens van allerlei obstakels een mooi café weet te maken is een levensles voor iedereen. Geef niet op, wees aardig voor de mensen om je heen en het tij zal keren. De schrijfstijl van Harrewijn was fantastisch, ik vloog door het boek – en door de stroopwafels die je verplicht moet eten terwijl je het boek leest – .

Je zou zeggen dat na het lezen van een boek waarin op bijna elke bladzijde het woord stroopwafel staat je er wel even genoeg van hebt. Niks is minder waar, stroopwafels zijn super en veroveren de wereld. En zo hoop ik dat dit boek de theeleuten van Nederland kan veroveren. Zie je het voor je: een kopje thee met een stroopwafel erop, boek op schoot. Ah heerlijk.