Suzanne bezocht eerste ASMR live event met Isabel Imagination

In oktober ben ik naar het allereerste ASMR live event geweest. Isabel is een van de bekendste Nederlandse ASMRtists, en organiseerde voor het eerst in Nederland een evenement waarbij ze in twee sessies verschillende types ASMR uitvoerde.
Als een gigantische ASMR liefhebber ben ik daar natuurlijk bij geweest.

Wat is ASMR?
ASMR staat voor autonomous sensory meridian respons. Dat betekend dat je bij het horen van bepaalde geluiden(tikken, krassen, fluisteren) en het zien van bepaalde bewegingen (hand movements) een tinteling op je hoofd voelt, dat uitstraalt naar je ruggenmerg en ledematen. Dit geeft een ontspannend effect.

Hoe heb ik het ervaren?
Ik heb het als erg bijzonder ervaren. ASMR is in het algemeen nog niet zo heel bekend in Nederland, maar het wordt wel steeds bekender. Er wordt de laatste tijd meer onderzoek naar gedaan, aangezien nog niemand echt begrijpt hoe het werkt en waarom sommige mensen het juist wel of niet ervaren.

Het evenement bestond uit twee delen. Het eerste deel bestond uit 20 minuten basis-ASMR. Hierbij tikte Isabel op voorwerpen terwijl ze fluisterde, borstelde het haar van een vriendin en gebruikte een veer voor hand movements. Het tweede deel bestond uit 20 minuten mindfulness. Isabel had een filmpje gemaakt van een heide en die achterstevoren afgespeeld, zodat je de zon zag ondergaan en de dauw zag opkomen. Daarbij werd er meditatiegeluid opgezet en gebruikte Isabel bepaalde klanken die AMSR moeten triggeren. Het was echt heel leuk om te zien hoeveel tijd en energie Isabel hierin had gestoken. Normaal gesproken applaudisseer je voor iemand, maar met dit evenement doe je dat natuurlijk niet zo snel. Isabel had de oplossing gevonden: finger flutters, wat betekend dat je je vingers langs elkaar beweegt. Dit geeft een klein geluid. Probeer maar eens!

Het groepje was niet heel groot, maar dat was juist fijn. Bij dit soort evenementen moet je je kwetsbaar op te kunnen stellen: je veilig te voelen. Daarom was het fijn dat de zaal ook wat donkerder was, en dat Isabel het benoemde dat het oké was om je kwetsbaar op te stellen. Ze waakte er ook echt over dat je je veilig en anoniem voelde.

Over het algemeen kon ik me wel prima ontspannen, maar echte ASMR-tintelingen had ik alleen even bij het borstelen van het haar. Wat fijn was, is dat je daar met mensen zit die allemaal voor dezelfde ervaring komen, waardoor je je eigen gêne al sneller los kunt laten. Daarnaast is Isabel heel toegankelijk, ze stelde mij (en de zaal) op me gemak. De stoelen daarentegen zou ik niet zo snel voor AMSR gebruiken… Het waren van die opklapstoeltje, dat zegt al genoeg, die zaten niet heel comfortabel voor een situatie waarin je je volledig moest kunnen ontspannen. Naderhand was er een meet and greet met Isabel. Ik kijk toch wel behoorlijk tegen haar op omdat ze een superleuk persoon is, en uitstraalt dat ze mensen in hun waarde laat.

Conclusie
Ik zou zeker nog een keer gaan. Het was een hele aparte ervaring en leuk om meer mensen met dezelfde interesse te ontmoeten. Je kan dit samen met iemand doen, maar ik vond het ook wel heerlijk om alleen te gaan. Zo kan je echt bij jezelf blijven en ontspannen. Mocht je willen zien waar ik heen was? Het evenement staat nu op haar kanaal: Isabel Imagination ASMR.