Svernström: een nieuwe Kepler of wannabe?

Nieuwe talenten zijn altijd welkom. Een boekenserie leest het lekkerst en het is dubbel zo pijnlijk wanneer je álle boeken van je favoriete schrijver al hebt gelezen. Dat Bo Svernström met zijn debuut Wie zint op wraak de nieuwe Lars Kepler werd genoemd, maakt ons ook heel nieuwsgierig naar zijn tweede boek. Blijft hij met Wie zonder zonde is op het goede spoor of moet hij toch weer van het favorietenlijstje worden geschrapt?

Kindermoord
Als klein jongetje vermoorde Robert zijn vriend. Sindsdien leeft hij alleen en heeft hij zo weinig mogelijk sociaal contact. Totdat Lexa langskomt, ze wil een boek over hem schrijven. Robert moet zijn leven omgooien en in het verleden wroeten. Want Robert herinnert zich niks meer van de dag waarop zijn leven veranderde. Terwijl Robert en Lexa op zoek gaan naar zijn verleden, wordt er in hetzelfde dorp opnieuw een klein kind vermoord. Wie zit hierachter? Heeft Robert hier iets mee te maken? En waar komen al die dreigbrieven vandaan?

Val je tijdens dit boek in slaap, dan ligt het toch echt aan jezelf

Slapeloze nachten
Korte hoofdstukken, die je als een sneltreinvaart door het verhaal heen loodsen. Het verhaal wordt door verschillende personages verteld, waardoor je er als lezer middenin zit. Jij bent de detective en krijgt alle bewijslasten, persoonlijke verhalen en details mee om je eigen oordeel te vellen. Het speelt zich af in zowel het heden als verleden, het verhaal van de elfjarige Robert speelt een grote rol. Het tempo in het boek is precies goed: er worden geen belangrijke scènes overgeslagen maar er wordt ook zeker niks uitgekauwd. Kortom – val je tijdens dit boek in slaap – dan ligt het toch echt aan je zelf. Of aan de korte nachten die je hebt, omdat je het zo graag uit wilt lezen.

Kepler of Svernström
Bo Svernström heeft het perfecte tempo, doet aan verrassingen en schetst de personages volledig, waardoor je inlevingsvermogen als lezer groot is. Daarmee doet hij dus zeker niet onder voor Lars Kepler, die een ster is in het schrijven van thrillers met opbouwende spanning. Waar Kepler ook veel aandacht aan besteed, maar wat bij Svernström mist: het boek leest niet als een serie. De detectives hebben problemen, maar niet te persoonlijk en ingewikkeld. Er is geen achterliggend verhaal en het boek heeft geen open einde, wat in dit geval erg jammer is. Want we mogen toch hopen dat dit nieuwe talent met een derde thriller komt.

Bo Svernström
Wie zonder zonde is
9789402704952
HarperCollins
Verschenen op 21-04-2020
https://www.harlequin.nl/bo-svernstrom-wie-zonder-zonde-is