The Crown: wat is feit en wat is fictie? #2

Twee jaar geleden, vlak na het verschijnen van seizoen 2 van de Netflix-serie The Crown, schreef ik een artikel over de gebeurtenissen die de serie behandeld. Is alles echt waargebeurd? Of is de serie voornamelijk fictief? Dit artikel is nog steeds een van de meestgelezen artikelen op onze website en met de komst van seizoen 3 vond ik het hoog tijd voor een vervolg. Dus hierbij. Wat is feit en wat is fictie in The Crown seizoen 3? (Spoilers ahead).

Kunstadviseur en Rusland-spion?

Seizoen 3 begint met een fascinerend verhaal over Sir Anthony Blunt, de kunstadviseur van de koningin. In de aflevering wordt beschreven dat Blunt naast kunstadviseur voor het koninklijk huis ook een spion zou zijn voor Rusland. Ook zien we Elizabeth een soort passief agressieve speech geven richting Blunt. Natuurlijk was ik meteen benieuwd naar het verhaal hierachter. En daarom hierbij voor jullie het echte verhaal.

Het klopt inderdaad dat Sir Anthony Blunt een spion is geweest voor de KGB. Hij maakte deel uit van de Cambridge Spy Ring; een groep spionnen die informatie doorspeelde naar Rusland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Blunt raakte al in de jaren 30 betrokken bij de groep. Later nam Blunt afstand van de groep en hielp hij zijn mede-spionnen het land te ontvluchten. Begin jaren 50 ontstonden de eerste geruchten, maar pas een decennium later, in 1963 werd Blunt persoonlijk ontmaskerd. Pas een jaar later bereikte het nieuws ook de regering en het koninklijk huis, maar zoals we ook in de serie zien werd de ontmaskering van Blunt stilgezwegen door beide partijen. De speech die we in de serie zien heeft nooit op deze manier plaatsgevonden en is gedramatiseerd en misschien zelfs wel compleet verzonnen. Blunt bleef nog tot 1979 voor het koninklijk huis werken – in dat jaar werd hij publiekelijk beschuldigd en kon de regering en het koningshuis niet anders dan hem direct zijn titel te ontnemen. Hierna is zijn reputatie nooit meer hersteld. Hij overleed in 1983 aan een hartaanval.

Bron: RadioTimes 

Prinses Margaret en het bezoek aan de Verenigde Staten

In de voorgaande seizoenen was Margaret echt een van mijn favoriete personages en dus keek ik erg uit naar aflevering 2 van dit seizoen: Margaretology, waarin prinses Margaret naar de VS reist om in de plaats van Elizabeth president Johnson te ontmoeten en de band tussen de twee landen te herstellen. In de serie gaat het diner in de VS er aardig uitbundig aan toe, maar zorgt juist dit ervoor dat de landen weer verenigen. Hoe dat echt ging?

Uit nieuwsberichten uit die periode blijkt inderdaad dat het diner en opvolgende feest langer duurde dan andere evenementen in het Witte Huis. Ook wordt de bijeenkomst een “sparkling dinner” genoemd. Er is echter geen bewijs van het extreme drankgebruik of de limericks die ze verzonnen zoals in de aflevering. Wel weten we dat prinses Margaret bekend stond om haar humor en president Johnson vaak vieze grappen maakte. Zet dit bij elkaar en het levert gegarandeerd een soortgelijke scene op.

Bron: NBC News

Het interview met prinses Alice

Dan die bijzondere aflevering rondom prinses Alice, de moeder van prins Philip en dus de schoonmoeder van de koningin. Vanwege onveilige situaties in haar toenmalige woonplaats in Griekenland werd ze terug naar Engeland verhuisd en logeerde ze in het paleis. In de serie word ze geïnterviewd over haar turbulente leven door journalist John Armstrong die eerder een kritisch artikel schreef over de verschenen documentaire ‘Royal Family’ over het leven van het gezin van koningin Elizabeth II.

Deze journalist blijkt echter een fictief personage. The Times vertellen zelfs dat John Armstrong of een soortgelijke journalist nooit heeft bestaan en het uitgesloten is dat er een recensie van de documentaire op de voorpagina verschenen is. Hiernaast blijkt prinses Alice nooit een interview te hebben gegeven aan de pers en bovendien kwam ze al eerder in Buckingham Palace wonen – zelfs nog voordat er ophef ontstond over het interview dat prins Philip had gegeven waarna hij de documentaire maakte om het imago van de royals te verbeteren. Prinses Alice wordt beschrijven als iemand die erg op zichzelf was en weinig tot niets over haar leven deelde en dus is het aannemelijk dat ze niet met de pers gepraat heeft over haar leven, laat staan een interviewer uitnodigde in haar kamer.

Bron: Express