the crown feit of fictie

The Crown: wat is feit en wat is fictie? Een analyse van de duurste Netflix serie tot nu toe

De mensen die mij al langer volgen, weten misschien wel hoe gek ik ben op series als Downton Abbey en The Crown. Toen afgelopen maand seizoen 2 van laatstgenoemde serie op Netflix verscheen, heb ik de afleveringen dan ook in twee dagen tijd compleet verslonden. Wat ik me tijdens het kijken wel constant afvroeg, was het volgende… wat is nu feit en wat is fictie? Ik ging op onderzoek uit en ga in dit artikel in op 3 onderwerpen uit seizoen 2. Heb je het seizoen nog niet gezien, dan kun je beter nu stoppen met lezen, want er komen behoorlijk wat spoilers in voor.

Prinses Margaret en Antony Armstrong-Jones

Prinses Margaret trouwde Antony Armstrong-Jones op 6 mei 1960. Een huwelijk dat voor veel media-aandacht en roddels zorgde. Een van die roddels luidt als volgt: “Margaret is alleen met Antony getrouwd, vanwege haar liefdesverdriet van Peter Townsend”. Of dit waar is, kunnen we natuurlijk moeilijk bewijzen. Wel weten we dat ze dit zelf meermaals heeft ontkend. En ook weten we dat – net als in die ontroerende scene in The Crown – Margaret een brief ontving van Townsend waarin hij vertelde verloofd te zijn. Hoewel de makers van The Crown het doen lijken alsof de verloving van Margaret en Tony een direct gevolg was van de verloving van Townsend zat er vijf jaar tussen de twee relaties en is er in de tussentijd dus ook het een en ander gebeurd.

the crown feit of fictie

Eén van de mooiste scenes van dit seizoen, vind ik het. Dé foto! Niet helemaal volgens feitelijke juistheden, maar wel dichtbij de waarheid. Hoewel het een mooie representatie van de originele foto is, werd het origineel pas gemaakt toen de twee al enige tijd getrouwd waren. In The Crown maakt Antony de foto van Margaret al aan het begin van hun relatie.

Kritiek op de monarchie

In aflevering 5 ‘Marionettes’ krijgt Queen Elizabeth II nogal wat kritiek. En niet alleen zij – nee, de hele monarchie krijgt te maken met aanvallen van kritiek. En wel van Lord Altrincham. Hoeveel is waar van deze man? Lord Altrincham, later bekend als John Grigg, was een Britse schrijver, historicus en politicus die leefde tussen 1924 en 2001. In 1957 publiceerde hij een artikel waarin hij de koningin van Engeland bekritiseerde. The Crown zit hier dus juist. Hetgeen waar we vraagtekens bij kunnen zetten, is of de twee elkaar daadwerkelijk ontmoet hebben, zoals in The Crown gesuggereerd wordt.

Prins Charles en Gordonstoun

the crown feit of fictie

In de een na laatste aflevering zien we hoe prins Charles naar Gordonstoun wordt gestuurd door zijn vader. Over zijn tijd daar bestaan verschillende verhalen. The Crown geeft in aflevering 9 vooral de negatieve kant van het verhaal weer, maar ook het verhaal van prins Philip, Charles’ vader komt voorbij. En hoewel er meerdere brieven bestaan waarin prins Charles vertelt over zijn ‘vreselijke’ tijd op de school, sprak hij na zijn afstuderen ook meermaals in positieve zin over Gordonstoun. Ook zegt hij dat de school hem gevormd heeft en gemaakt heeft tot de persoon die hij nu is. Wat hij werkelijk van zijn tijd op de school heeft gevonden, zullen we waarschijnlijk nooit zeker weten. Wel weten we dat zijn eigen kinderen, William en Harry in plaats van naar Gordonstoun naar Eton College zijn gegaan.

Uiteraard bevat The Crown nog vele andere verhalen. Voor dit artikel koos ik 3 onderwerpen om uit te lichten, maar als jullie dit interessant vonden om te lezen, schrijf ik graag nog een artikel over andere verhalen die in de serie voorbij komen!