Blogmas 22: The Light Between Oceans vertelt een prachtig verhaal, maar is weinig realistisch

De film The Light Between Oceans begint vlak na de Eerste Wereldoorlog aan de kunst van Australië. Het eerste personage, Tom Sherbourne (Michael Fassbender), wordt geïntroduceerd als oorlogsheld en bovendien jonge vrijgezel. Hij vertrekt naar vuurtoreneiland Janus om de positie van vuurtorenbewaker te vervullen.

Al snel wordt hij verliefd op de dochter van zijn werkgever: Isabel Graysmark, Alicia Vikander. In een tijdsbestek van een picknick en een handvol brieven zijn ze getrouwd en keren ze samen terug naar Janus om daar hun gezin te stichten. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot en Isabel ervaart meerdere miskramen. Op de dag na het verliezen van haar tweede kind spoelt er een overleden man met een baby aan. Na meerdere discussies en wat voelt als een middag nadenken besluit het stel het voorval niet te melden en de baby op te voeden als hun eigen kind. Een beslissing die meerdere gevolgen met zich meebrengt. Want wat doe je als de echte moeder van het kind zich jaren later bekend maakt?

Weinig realistisch

De aanloop naar de kern van het verhaal, de morele struggle, duurt bijzonder lang. We zien hoe Tom naar het eiland vertrekt, terugkeert, verliefd wordt, weer naar het eiland gaat, terugkeert, trouwt met Isabel, weer naar het eiland gaat en uiteindelijk de aangespoelde man en baby vindt. Pas hierna wordt het verhaal interessant en kun je je goed met de personages identificeren. Het is jammer dat de aanloop hiernaartoe zo lang duurt.

Hoewel het verhaal dus vrij traag verloopt, wordt bij bepaalde gebeurtenissen te kort stil gestaan. Dit maakt het verhaal weinig realistisch. Zo voelt het bijvoorbeeld alsof Tom en Isabel binnen een dag verliefd en getrouwd zijn en lijkt het einde van de film wat snel te zijn afgerond. De kijker blijft met veel vragen achter.

the light between oceans film recensie

Compensatie door uitmuntend acteerwerk

Bovengenoemde elementen worden perfect gecompenseerd door het uitmuntende acteerwerk van Fassbender en Vikander. Ook het optreden van Rachel Weisz verderop in de film is erg prettig om naar te kijken. Hiernaast wordt de film compleet door de prachtige filmbeelden. Een opkomende zon, woeste golven, prachtige natuur en een perfecte nabootsing van de jaren ’20 leiden tot een prettig beeld om naar te kijken. Dat de verhaallijn niet al te snel verloopt en de gebeurtenissen niet altijd even realistisch ogen, vallen hiermee bijna weg. Maar niet helemaal.

Houd je van een romantisch liefdesdrama in jaren ’20 setting? Dan is deze film een absolute must-see. Kijk je liever naar een film met snelle dialogen en een hoop verschillende gebeurtenissen die elkaar snel opvolgen? Dan is deze film waarschijnlijk niet voor jou.

The Light Between Oceans draait nu in de bioscoop. De trailer bekijk je hier.