The Missing s3: over prostitutie, verlies en een tas met geld

In 2014 verscheen het succesvolle eerste seizoen van ‘The Missing’ op Netflix. Een tweede seizoen volgde in 2016 en ook deze werd goed ontvangen. Het derde seizoen verscheen afgelopen maand. En of dit seizoen aan de eerste twee kan tippen? Nou nee.

Let op: mogelijke spoilers over alle seizoenen van ‘The Missing’

 Samenvatting (via Netflix)

Tijdens een bezoek aan Amsterdam wordt Julien gevraagd om een Brit te helpen zijn vermiste nicht te vinden. Deze sekswerker heeft vermoedelijk connecties met de Roemeense maffia.

In het eerste seizoen is de Franse rechercheur Julien Baptiste zoekende naar het vermiste jongetje Oliver. In de laatste aflevering kom je erachter wat er met het jongetje is gebeurd. Seizoen twee draait dit concept om en hier duikt een vermist meisje al op in de eerste aflevering. De zogenaamde Alice Webster blijkt alleen niet helemaal de waarheid te vertellen over haar tijd na haar ontvoering. Na deze twee seizoenen ga je je toch afvragen hoe een derde hieraan zou kunnen tippen. Het concept waar ze uiteindelijk voor gegaan zijn is een waarbij ze de vermissing van een persoon omruilen voor een vermiste tas met geld. Ja, je hoort het goed. Een tas. Met geld. Woehoe.

‘The Missing’ staat erom bekend zijn locaties veelvuldig af te wisselen. Ook seizoen drie wisselt zo nu en dan van land, maar speelt zich toch voornamelijk af in nergens anders dan hartje Amsterdam en lijkt af te trappen met een klassieke vermissing, deze keer van een prostituee. Baptiste is eigenlijk met pensioen na een succesvolle operatie aan zijn hersentumor, maar wordt door een oude vriendin bij de politie in Amsterdam gevraagd om te helpen bij haar zaak. Toevallig verblijven Baptiste en zijn vrouw op dat moment bij hun dochter, haar man en kind in, je raadt het nooit: Amsterdam. Met een beetje aansporing van zijn vrouw besluit Baptiste te helpen bij de vermissing. Vanzelfsprekend is dit het begin van een reeks nare gebeurtenissen.

Vanzelfsprekend is dit het begin van een reeks nare gebeurtenissen.

De prostituee wordt al snel gevonden en de focus van het seizoen draait al snel om tas vol geld, zogenaamd gestolen van een bende mensensmokkelaars (ik bedoel, zij zullen het ook wel niet heel eerlijk bij elkaar gespaard hebben toch?). Er blijken allerlei partijen interesse te hebben in de tas en ‘The Missing’ zou de ‘The Missing’ niet zijn als er niet veel verschillende belangen door elkaar zouden lopen. Zo zijn er natuurlijk depressieve agenten, heeft Baptiste een hoop persoonlijke issues en lopen er ouders rond die een kind verloren hebben en dit verlies maar slecht kunnen verwerken. Inmiddels lijkt dit het standaard recept voor een ‘The Missing’ seizoen te zijn.

Netflix must-see

Hoewel het verhaal niet per se verkeerd in elkaar zit, heeft de uitwerking ervoor gezorgd dat het derde seizoen van ‘The Missing’ mij absoluut niet gegrepen heeft. Waar ik de eerste twee seizoenen direct uit wilde kijken, moest ik mij er hier toe zetten om überhaupt door het seizoen heen te komen. De ontknoping kon me totaal niet boeien. Omdat het verhaal zich afspeelde in Amsterdam, voelde alles behoorlijk onrealistisch. Zo lijken publiekelijke schietpartijen aan de orde van de dag en kijkt niemand op of om als er een achtervolging van de politie plaatsvindt. Daarnaast zijn sommige verhaallijnen, vergeleken met de eerste twee seizoenen, belabberd uitgewerkt en daarnaast ook nog eens behoorlijk voorspelbaar.

Daarnaast zijn sommige verhaallijnen, vergeleken met de eerste twee seizoenen, belabberd uitgewerkt en daarnaast ook nog eens behoorlijk voorspelbaar.

Wat de serie naar mijn mening wel goed doet is het belichten van de misstanden in de prostitutie. Het derde seizoen heeft goed ingesprongen op het huidige maatschappelijke vraagstuk omtrent de prostitutie op De Wallen. Jammer genoeg had ‘The Missing’ hier veel meer uit kunnen halen. Na het kijken van de eerste aflevering lijkt dit seizoen zich te richten op deze verhaallijn, maar niets is minder waar. Ze lichten een tipje van de sluier maar besluiten al snel om zich te richten op een veel minder interessante verhaallijn.

Al met al is het verhaal an sich best interessant. Ze willen alleen te veel, wat logisch is – de eerste twee seizoen zijn moeilijk te tippen. Hierdoor komt alles alleen niet lekker uit de verf in de zes magere afleveringen die seizoen drie van ‘The Missing’ telt. Helaas.