The Perfectionists van Sara Shepard: net zo verslavend als Pretty Little Liars?

Voor de fans die Pretty Little Liars missen: niet getreurd! Sara Shepard is terug met The Perfectionists. De spin-off serie draait al een tijdje in Amerika, maar sinds kort is de boekenreeks waarop de serie gebaseerd is ook hier beschikbaar. Benieuwd of dit boek net zo verslavend is als de eerste boekenreeks van Sara Shepard?

Het verhaal

Julie, Parker, Caitlin, Ava en Mackenzie zijn vijf scholieren, die elk heel verschillende levens leiden met hun eigen problemen en hun eigen toekomstdromen. Toch is er iets, of beter gezegd iemand, die hen samenbrengt: Nolan Hotchkiss; de grootste pestkop van de school. Samen bedenken ze de perfecte moord, slechts hypotetisch natuurlijk. Maar als dan plotseling blijkt dat Nolan écht vermoord is, zijn alle ogen op hen gericht. Maar zij hebben het niet gedaan, dus wie dan wel?

Dit verhaal kent veel personages. Het boek kent hierdoor veel variëteit en diversiteit, maar de overkill aan karakters zorgt er ook voor dat de diepgang soms mist.

Laat ik al meteen beginnen met te zeggen dat dit boek héél veel personages telt. Je leest vanuit het perspectief van de vijf hoodpersonages, maar ook daarnaast zijn er nog een heleboel figuren. Dit zorgt enerzijds voor veel variëteit en diversiteit in personages, maar anderzijds betekent het ook dat de personages wat minder diepgang kennen. Daarbij duurt het hierdoor ook even voor je helemaal in het verhaal zit en alle personages uit elkaar weet te houden. Zodra je die horde echter over bent leest het boek als een speer! Het is maar een dun boekje en Sara Shepard maakt gebruik van vlotte en vaak ook gewoon eenvoudige taal, waardoor het verhaal heel toegankelijk is.

The Perfectionists vult enigszins de leegte na Pretty Little Liars op, maar kan verder niet tippen aan de populaire reeks.

Verder is het verhaal vaak best wel voorspelbaar, doordat het zoveel gelijkenissen heeft met Pretty Little Liars; denk aan leugens, veel drama en clichés. Bovendien ontbrak het soms aan spanning. Sara Shepard wist je wel steeds nieuwsgierig genoeg te houden om verder te lezen, maar het is niet zo mysterieus of ijzingwekkend spannend als Pretty Little Liars. Zo zijn er geen spectaculaire plottwists doordat de wendingen in het verhaal al voortijdig uitgebreid ingeleid worden, maar hierdoor voelt het wel aan alsof het hele plaatje klopt. Als je op zoek bent naar iets nieuws zal dit verhaal je teleurstellen, maar als je heimwee hebt naar Pretty Little Liars dan kan dit boek die leegte zeker opvullen.

The Perfectionists kon niet helemaal aan mijn verwachtingen tippen, maar het heeft me wel nieuwsgierig gemaakt naar het tweede deel. Het is niet spectaculair, maar wel een prima verhaal voor tussendoor. Ik geef het boek 3 sterren.