The Quiet at the end of the World van Lauren James is een futuristisch verhaal vol diversiteit, avontuur en humor

Lauren James is een van mijn favoriete auteurs, omdat haar verhalen altijd heel uniek zijn en ze niet bang is om diversiteit en taboes aan te kaarten. En ook in haar nieuwste boek, The Quiet at the end of the World, bespreekt ze ethische dilemma’s en barst het van de originaliteit. Benieuwd of dit verhaal aan mijn hoge verwachtingen kan voldoen?

Als gevolg van een virus is de hele wereld onvruchtbaar, waardoor de mensheid dreigt uit te sterven. Lowrie en Shen zijn de jongste mensen op aarde en leven in een kleine gemeenschap van ouderen. Ze leven in de wetenschap dat ze misschien ooit de twee laatste mensen op aarde zullen zijn. Maar heel hun wereld staat op z’n kop wanneer een groot geheim onthult wordt dat niet alleen hun familie, maar het bestaan van de mensheid bedreigt. Lowrie en Shen staan voor een hartverscheurende keuze: ze moeten beslissen wie ze willen redden en wie ze opofferen…

Dankzij deze boeiende insteek kom je als lezer beetje bij beetje meer te weten over het virus en blijf je nieuwsgierig.

Zoals altijd weet Lauren James weer een fascinerende en tegelijkertijd ook realistische versie van onze wereld neer te zetten. Het is het jaar 2109, de mensheid die ooit met miljoenen was en zich verspreid had over de hele aarde, is teruggedrongen naar slechts een fractie van dat aantal en heeft zich verenigd in wat ooit Londen was. Daar leven ze tussen de vervallen gebouwen en overstroomde rioleringen en proberen ze een gemeenschap op te bouwen. Je krijgt als lezer al snel een goed idee van het dagelijkse leven van de personages: zo zijn er nog enkele wetenschappers die de schijnbaar onmogelijke taak op zich nemen om een remedie te vinden tegen de onvruchtbaarheid en anderen, zoals Lowrie en Shen, gaan tussen de brokstukken op zoek naar schatten en nuttige spullen. Het verhaal wordt verteld vanuit Lowries standpunt, waardoor je haar heel goed leert kennen en een beter beeld krijgt van haar band met Shen. Dit perspectief wordt van tijd tot tijd afgewisseld met sociale media berichten uit de tijd vóór het virus. Dankzij deze boeiende insteek kom je als lezer beetje bij beetje meer te weten over het virus en blijf je nieuwsgierig. Waarop dan tenslotte alle puzzelstukjes feilloos samenkomen en je vol verwondering achterlaten.

Een van de dingen die ik zo fijn vind aan de boeken van Lauren James is dat ze zoveel diversiteit bevatten. En ook deze keer is dat niet anders: Shen is van Chinees-Britse afkomst en heeft gehoorproblemen. Lowrie is biseksueel en is dit zelf ook nog aan het ontdekken, maar dat is best lastig wanneer je het enige meisje van je leeftijd bent. Toch weet Lauren James deze ontdekkingstocht op een hele mooie manier neer te zetten door ook Shen hier een rol in te laten spelen. Opvallend is hoe niet het hele verhaal om Lowries seksualiteit draait, maar het op een realistische en respectvolle manier doorheen het verhaal verweven is, zonder overdreven drama.

Kortom, Lauren James wist met The Quiet at the end of the World mijn hart te stelen, alweer. Een futuristisch verhaal vol diversiteit, avontuur, humor en vooral: een knap staaltje schrijfwerk. Dit boek wil je lezen! En daarom geef ik het dan ook 5 sterren.