‘The Secret Runners of New York’ van Matthew Reilley is een boeiend verhaal met veel (onbenutte) potentie

Dit verhaal van Matthew Reilley trok meteen mijn aandacht en klonk erg veelbelovend. Een gamma-wolk die de aarde zal verwoesten, tijdreizen en veel actie, allemaal elementen voor een geslaagde dystopische roman. Toch heb ik gemengde gevoelens na het lezen van dit boek. Ik vertel je graag waarom. 

Wanneer Skye en haar tweelingbroer Red naar Manhattan verhuizen, gaan er geruchten de ronde over een komende wereldwijde apocalyps. Maar dit weerhoudt de jonge elite van New York er niet van om onbezorgd te feesten. Dan sluit Skye zich aan bij een exclusieve bende die bekend staat als de ‘Secret Runners of New York’. Maar dit is geen gewone kliek – ze hebben toegang tot een ondergrondse poort waarmee ze naar de toekomst kunnen reizen. En wat Skye in de toekomst ontdekt is afschuwelijk…. 

Matthew Reilley zet een indrukwekkende post-apocalyptische wereld neer die in de toekomst griezelig echt zou kunnen zijn.

Om te beginnen blijkt het verhaal erg te verschillen van wat ik verwachtte. De eerste honderd bladzijden gaan uitsluitend over de elite in Manhattan en de achtebakse streken die de mean girls uithalen met Skye. Er wordt nog helemaal niets gezegd over die geheime poort waarmee ze naar een parallel universum kunnen reizen. Dit is erg verwarrend, want het verhaal gaat heel traag en komt pas veel later tot de kern. Eenmaal de actie echter begint, blijft het verhaal op tempo en is er ook sprake van die aanhoudende spanning die je bij een boek zoals dit zou verwachten. 

Matthew Reilley zet een indrukwekkende post-apocalyptische wereld neer die in de toekomst griezelig echt zou kunnen zijn. Dit sterk staaltje world-building is echt een meerwaarde voor het verhaal en draagt bij aan het aanhoudende verontrustende gevoel tijdens het lezen. Bovendien onderbouwt hij het bestaan van deze verschillende dimensies en het tijdreizen met wetenschappelijke uitleg. 

Heftige thema’s en kwetsende uitspraken

Iets om rekening mee te houden, zijn de vele heftige onderwerpen die in dit boek aan bod komen. Denk aan homofobie, racisme, nationalisme, maar ook drugs en veel expliciet geweld. Matthew Reilley probeert de New Yorkse elite neer te zetten als hatelijke mensen, maar ik ben ervan overtuigd dat hij daarvoor niet meteen minderheidsgroepen had moeten aanvallen met vaak brute en kwetsende uitspraken. 

The Secret Runners of New York is een boeiend verhaal met veel potentieel, dat jammergenoeg misschien niet altijd volledig benut is. De eerste bladzijden moet je even doorzetten, maar dan kan je genieten van de wonderbaarlijke en tegelijkertijd gruwelijke wereld die Matthew Reilley neerzette. Ik geef het boek 3 sterren.