to the bone

Nieuwkomer op Netflix: To The Bone

To The Bone vertelt het verhaal van de 20-jarige Ellen, een jonge vrouw die kampt met een eetstoornis. De Netflix-original die een week geleden verscheen heeft al veel verschillende reacties losgemaakt. Must Magazine bespreekt de voor en tegens.

De film opent met een scène in een kliniek voor jongeren met een eetstoornis. Hoofdpersoon Ellen wordt wegens ‘verstorend gedrag’ uit de kliniek gezet. Ze zou een gevaar zijn voor de andere patiënten. Eenmaal thuis blijkt dat ze nog lang niet genezen is van haar ziekte en haar stiefmoeder zorgt ervoor dat ze in een andere kliniek terecht komt. Hier leren we Ellen beter kennen en krijgen we een inkijkje in het leven van iemand die lijdt aan een eetstoornis. Sit-ups om zoveel mogelijk calorieën te verbranden, calorieën tellen, overgeven en laxeermiddelen.

To The Bone vs. Feed

In de film wordt er gemakkelijk gepraat over de eetstoornis. Deze openheid kan een positief element hebben. Het kan ervoor zorgen dat jongeren het gesprek openen. De beelden die in de film voorbij komen kunnen echter ook een trigger zijn voor mensen die al aan een eetstoornis lijden. Het komt echter niet vaak voor dat je van het kijken van één film een eetstoornis ontwikkelt. Dit hangt altijd samen met andere oorzaken.

Persoonlijk vind ik het jammer dat er weinig is gedaan met de oorzaken en mentale aspecten van een eetstoornis. In To The Bone komt vooral het lichamelijke deel naar voren. Zo viel Lily Collins 15 (!) kilo af voor haar rol. En dat terwijl ze vroeger zelf met een eetstoornis kampte. Een paar dagen nadat ik To The Bone keek, zag ik ook Feed. Dit is een film geschreven door Troian Bellisario, die tevens de hoofdrol in de film heeft. Ook Feed gaat over een jonge vrouw met een eetstoornis. Echter, in deze film staat vooral de stem in iemands hoofd centraal. Hierdoor begrijp je als kijker veel beter wat er in iemand omgaat. Een eetstoornis is namelijk veel meer dan alleen het afvallen.

NOSop3 interviewde drie vrouwen met een eetstoornis over de film. En dit leverde een interessant item op. Daarom wil ik het graag met jullie delen.

To The Bone is te zien via Netflix.

Meer zoals dit lezen?
Dit zijn de 3 absolute must-sees van juli 2017
5 verborgen pareltjes op Netflix
13 redenen waarom iedereen ’13 Reasons Why’ moet zien