Tolkien: een exclusief kijkje in een schrijversbrein

Wie kent deze beroemde fantasyschrijver niet? John Ronald Reuer Tolkien is een van de meest bekende auteurs ooit. Waar hij ooit simpel begon met een stukje op het papierwerk van een student over een Hobbit, zijn nu legendarische films en een biografische film gemaakt. Pasgeleden had ik de film Tolkien gezien, en vandaag lees je wat ik ervan vond.

Door: Suzanne Kol

Waar gaat Tolkien over?
Tolkien gaat over het vroegere leven van de Engelse professor J.R.R Tolkien, auteur van Lord Of The Rings, De Hobbit en andere academische werken. De film laat alle tegenslagen zien, maar ook de goede dagen, het belang van vriendschap, doorzettingsvermogen en vooral het feit dat als je hard genoeg werkt, je alles voor elkaar kan krijgen.

Een exclusief kijkje in een schrijversbrein
Het is heel lastig om als auteur aan niet-auteurs uit te leggen hoe een schrijversbrein werkt. Hoe je met één woord een hele wereld kan scheppen, of dat je personages een compleet eigen leven leiden. Jij hebt ze immers geschapen. Ik vond dat in deze film een schrijversbrein goed uitgebeeld werd. Tolkien zag in zijn omgeving constant personages uit zijn boeken, wist van een woord een verhaal te maken. Je zag steeds subtiele details terugkomen uit Lord Of The Rings en De Hobbit.  Daarnaast laat de film goed alle obstakels zien waar Tolkien mee te maken heeft gehad: het overlijden van zijn ouders, verhuizing, de eerste wereldoorlog. Als weesjongen wist hij door middel van verhalen en zijn fascinatie voor talen de eindjes aan elkaar te knopen, om uiteindelijk professor te worden op Oxford. Waar zijn rijke vrienden vanzelfsprekend naar de universiteit gingen, heeft Tolkien heel wat voor elkaar moeten boksen om daar uiteindelijk ook te komen.

Je krijgt alles voor elkaar, als je maar hard genoeg je best doet en niet opgeeft. Tolkien heeft dat bewezen

De film begint tijdens de eerste wereldoorlog en geeft steeds flashbacks terug naar zijn jeugd. Tenslotte komen de twee verhaallijnen bij elkaar en monden uit in de epiloog. Het is inspirerend om te zien wat hij allemaal heeft moeten doorstaan waaruit zijn meesterwerken ontstaan zijn. Wel had ik graag wat meer willen zien betreft Tolkiens eigen taal. Hij had zijn compleet eigen taal ontwikkeld en dat werd ook aangehaald in de film, maar ik miste het stuk waarin hij die taal ontwikkelde en hoe hij precies op de woorden gekomen is. Slechts de invloeden worden een paar keer verteld. Tolkien moest kiezen tussen Edith en de universiteit. Volgens de priester was er namelijk geen ruimte voor beiden. Ik vond dat Tolkien in de film wel heel snel zijn conclusie trok. Hij hield heel veel van Edith, ik had graag meer willen zien van het conflict die hij met zichzelf voerde. Dat stuk had best wat uitgebreider gemogen.

Inspiratie en doorzettingsvermogen
Ik ben van mening dat iedereen, vooral auteurs, deze film moeten zien. Voor mij werkte het heel inspirerend. Ik kreeg er meer doorzettingsvermogen van, vooral niet opgeven. Ik vind het mooi om te zien en te lezen wat voor passie Tolkien voor zijn verhalen had en hoeveel invloed hij heeft op de mensen van nu. Hij heeft een wereld gecreëerd waar nog steeds heel veel mensen naar ontsnappen, slechts door te doen waar hij het meeste plezier uithaalde. Dat is tenslotte het doel van vele (fantasy)auteurs.

Beeld: Twentieth Century Fox