Op vakantie gaan we dit jaar met Netflix | Deel 2

Jaren keek ik er naar uit. Een reis naar de Côte d’Azur. Het idee om Monaco te bezoeken ontstond in 2011 toen ik samen met mijn zusje de film Monte Carlo zag. We zetten een doel. Ooit bezoeken wij deze bijzondere landstaat vol casino’s, stranden en rijke mensen. Jarenlang droomden we van een vakantie naar Monaco, Nice, Cannes en Saint-Tropez.

In de zomer van 2019 hakten we de knoop door. Nadat we in de zomer van 2020 beiden onze studies hadden afgerond zouden we vertrekken. We zouden een jaar lang sparen om deze droom waar te maken en om een week lang luxe te leven aan de Côte d’Azur. En voor het eerst in ons leven boekten we al ver, ver van tevoren onze volledige reis. Om te voorkomen dat het later in het jaar nog duurder zou worden of alle mooie appartementen dan weg zouden zijn.

Momenteel is de kans dat onze reis niet door zal gaan ongeveer gelijk aan 99%. Een wereldwijde pandemie gooit roet in het eten en zorgt ervoor dat we ook de komende periode waarschijnlijk nog veel thuis zullen zijn. Om het mezelf wat makkelijker te maken zocht ik naar series en films waarmee ik me toch in het buitenland kan wanen. En ik zou mezelf niet zijn als ik mijn vondsten niet met jullie zou delen. Dus hierbij. Een verzameling series en films vanuit heel Europa. Allen gewoon te zien via Netflix – zo gaan we toch nog op vakantie dit jaar.

Vandaag delen we deel 2, met series uit de koudere Europese landen.

1. Brot (IJsland)
misdaad, serie
Bij een vakantie denk je waarschijnlijk niet direct aan een land als IJsland. Maar wat mensen soms vergeten is dat dit een prachtig land is om te bezoeken. En in de zomer heb je er zelfs dagen waarop het nooit volledige donker wordt. Deze serie speelt zich echter af in de winter en ook dat soort voor prachtige beelden.

Synopsis: Politieprofiler Arnar is uit zijn voegen gebarsten als hij tegen zijn wil wordt bevolen om van Kopenhagen naar Reykjavik te reizen om de eerste seriemoordenaarzaak van IJsland te helpen onderzoeken. Aangekomen in IJsland wordt Arnar snel gekoppeld aan veteraan-inspecteur Kata, die niet blij is met zijn betrokkenheid omdat zij de hoofdrechercheur is in de zaak en zich nu gedegradeerd voelt door zijn komst. Ondanks het onderliggende conflict tussen hen moeten ze een manier vinden om hun verschillen opzij te zetten en samen te werken om de moordenaar te pakken voordat hij weer toeslaat.

2. Midnattssol (Zweden)
misdaad, serie
Ja, er zijn genoeg andere Zweedse series die het land goed laten zien. Er zijn er echter maar weinig die zich helemaal in het noorden van het land afspelen. Compleet met een andere cultuur en taal waan je je met deze serie in een compleet ander leven.

Synopsis: In het noorden van Zweden, in Kiruna, vindt een mysterieuze moord plaats op een Franse man. De Franse politieluitenante van het OCRVP, Kahini Zadi wordt ter plaatse gestuurd om de Zweedse politie te helpen met het onderzoek. Ze moet er samenwerken met de flegmatische openbare aanklager Anders Harnesk.

3. Hinterland (Wales)
misdaad, serie
Deze serie is perfect om Wales beter te leren kennen. Het plot geeft je namelijk de tijd om rustig het land en haar cultuur te ontdekken. Een prachtig landschap en gruwelijke gebeurtenissen. Wat heeft een goede misdaadserie eigenlijk nog meer nodig?

Synopsis: In ‘Hinterland’ laat een getroebleerde rechercheur een roerig bestaan in het drukke Londen achter zich om een nieuwe start proberen te maken in Aberystwyth in het landelijke Wales. De natuurrijke en beschaafde omgeving wekt de illusie dat er geen schandalen voorkomen, maar niets blijkt minder waar.

4. Calibre (Schotland)
thriller, film
Zenuwslopend is deze film, maar wauw wat een prachtige beelden krijgen we te zien. Laat je meevoeren door het plot, maar neem af en toe ook even de tijd om Schotland in je op te nemen.

Synopsis: Twee oude vrienden zijn op een jachttrip in Schotland, waar hun zenuwen en principes zwaar op de proef worden gesteld na een aantal aangrijpende gebeurtenissen.