Op vakantie gaan we dit jaar met Netflix | Deel 1

Jaren keek ik er naar uit. Een reis naar de Côte d’Azur. Het idee om Monaco te bezoeken ontstond in 2011 toen ik samen met mijn zusje de film Monte Carlo zag. We zetten een doel. Ooit bezoeken wij deze bijzondere landstaat vol casino’s, stranden en rijke mensen. Jarenlang droomden we van een vakantie naar Monaco, Nice, Cannes en Saint-Tropez.

In de zomer van 2019 hakten we de knoop door. Nadat we in de zomer van 2020 beiden onze studies hadden afgerond zouden we vertrekken. We zouden een jaar lang sparen om deze droom waar te maken en om een week lang luxe te leven aan de Côte d’Azur. En voor het eerst in ons leven boekten we al ver, ver van tevoren onze volledige reis. Om te voorkomen dat het later in het jaar nog duurder zou worden of alle mooie appartementen dan weg zouden zijn.

Momenteel is de kans dat onze reis niet door zal gaan ongeveer gelijk aan 99%. Een wereldwijde pandemie gooit roet in het eten en zorgt ervoor dat we ook de komende periode waarschijnlijk nog veel thuis zullen zijn. Om het mezelf wat makkelijker te maken zocht ik naar series en films waarmee ik me toch in het buitenland kan wanen. En ik zou mezelf niet zijn als ik mijn vondsten niet met jullie zou delen. Dus hierbij. Een verzameling series en films vanuit heel Europa. Allen gewoon te zien via Netflix – zo gaan we toch nog op vakantie dit jaar.

Vandaag delen we deel 1, met series uit de warmere Europese landen.

1. Contratiempo (Spanje)
thriller, film
Deze film is waarschijnlijk te spannend om echt goed op het landschap te kunnen letten. Toch denk ik dat deze niet in het rijtje kan ontbreken. We zien Spanje in deze film namelijk niet hoe we het land kennen, met veel zon, sangria en strand. In deze film is veel bos te zien, weinig stad. Afgelegen landhuizen en besneeuwde bergen. Wat mij betreft een absolute must-see wanneer je het land eens op een andere manier wilt ontdekken.

Synopsis: Een jonge zakenman wordt wakker naast zijn dode minnares. Hij huurt een beroemde advocaat in om erachter te komen waarom hij wordt verdacht van moord.

2. Jour J (Frankrijk)
komedie, film
Niet de beste film die ik ooit zag. Wel een hele leuke. Grappig, luchtig en je hoeft er niet veel bij na te denken. Sit back, relax en geniet van het Franse landschap.

Synopsis: Mathias en Alexia zijn al jaren een stel als hij haar voor de eerste keer bedriegt met Juliette, een huwelijksplanner. Wanneer Alexia Juliette’s visitekaartje ontdekt in de zak van Mathias, is hij de kluts kwijt en stamelt… Alexia begrijpt het onmiddellijk: Juliette is een huwelijksplanner, hij wil dus met haar trouwen. Ze heeft “ja” gezegd. Zonder het te willen bevindt Mathias zich nu in het midden tussen zijn “vrouw” en zijn “minnares” en wordt hij gedwongen om zijn onverwachte huwelijk te organiseren.

3. My Happy Family (Georgië)
drama, film
Naast alle West- en Noord-Europese films mogen we de rest van Europa niet vergeten. Daarom koos ik ook een film uit Georgië, minder bekend en wat mij betreft ondergewaardeerd. In deze film komt de cultuur goed naar voren en zie je bovendien wat van het land.

Synopsis: Manana maakt de ramen van haar nieuwe flat open en zal ze niet opnieuw sluiten. Verre straatgeluiden, vrolijk fluitende vogels en het zachte geluid van de wind vormen de soundtrack van haar nieuwe leven. De 52-jarige vrouw heeft haar familie achtergelaten, zonder haar acties te rechtvaardigen, zonder argumenten. Er lijkt geen vaste reden te zijn voor haar waarom ze verhuisde.

4. Mamma Mia! (Griekenland)
muziek, komedie, film
Heeft deze film nog uitleg nodig? Waarschijnlijk heeft iedereen hem al wel een paar keer gekeken. Nog eens jezelf in Griekenland wanen? Dan blijft dit toch wel de beste film.

Synopsis: Donna, een onafhankelijke, single moeder heeft een hotel op een idyllisch Grieks eiland. Ze staat op het punt om Sophie, de pittige dochter die ze alleen heeft grootgebracht, los te laten. Voor Sophie’s huwelijk heeft Donna haar twee oude hartsvrienden uitgenodigd: de praktische en no-nonsense Rosie en de rijke, meermalen gescheiden Tanya van haar vroegere backing-band ‘Donna and the Dynamos’. Maar Sophie heeft in het geheim zelf drie gasten uitgenodigd. Ze is op zoek gegaan naar de identiteit van haar vader die haar naar het altaar moet begeleiden en ze haalt drie mannen uit Donna’s verleden naar het mediterrane paradijs waar ze 20 jaar daarvoor waren geweest. In de 24 chaotische, magische uren bloeit er nieuwe liefde op en oude romances vatten opnieuw vlam op dit weelderige eiland vol mogelijkheden.

Extra: El Faro de las Orcas (Patagonië)
drama, film
Oké. Toegegeven, deze film speelt zich niet af in Europa, maar in Zuid-Amerika. Toch wil ik deze film graag aan dit lijstje toevoegen, want hij bevat prachtige beelden. Geloof me, door deze film krijg je spontaan zin om een reis te boeken.

Synopsis: Een moeder reist met haar autistische zoon naar Patagonië in de hoop dat een parkwachter en een school wilde orka’s hem zullen leren om zich emotioneel open te stellen.