literatuur boeken die zich afspelen in frankrijk

Vakantieboeken #2 | Boeken die zich afspelen in Frankrijk

Van boeken die zich afspelen in Italië, naar boeken met Frankrijk als locatie. Tijd voor wandelingen langs de Seine, romantisch de Eiffeltoren beklimmen en vakantiehuizen op het Franse platteland.

FEELGOOD & ROMANS

boeken die zich afspelen in frankrijk - feelgood

Een trilogie met Frankrijk als locatie, dan moet je de Bonave-trilogie hebben. De eerste twee delen Familiebezit en Marguerite zijn al uit, in september verschijnt het derde deel Geboren Uit Een Roos. Het speelt zich af de wijngaarden van Cahors, waar de familie in het boek een oude wijnboerderij bezat. Denk: familiedrama, vriendschap en verraad. Elk boek is overigens vanuit een ander perspectief geschreven, een leuke toevoeging.

Verder is er Een Zomer In Frankrijk van Eva de Wit. Dit boek gaat over drie vriendinnen die afreizen naar het Zuiden van Frankrijk. Daar knappen ze samen een vervallen chateau op. Een fijn feelgood verhaal, met natuurlijk een vleugje romantiek. Als derde in deze categorie raad ik je Een Parijse Affaire van Tatiana de Rosnay aan. Dit boek, van dezelfde schrijfster als Haar Naam Was Sarah, gaat over een vrouw die op het punt staat haar man te verlaten omdat ze denkt dat hij zo saai is. Maar op dan verlaat hij háár omdat ze zijn affaires maar nooit in de gaten kreeg. Bedrog, liefde en een heleboel drama kun je dus zeker verwachten bij deze roman.

LITERATUUR

literatuur boeken die zich afspelen in frankrijk

Een klassieker die je niet mag missen is Madame Bovary van Gustave Flaubert. Het speelt zich af in de Franse stadjes Tostes, Joinville en Rouen in de negentiende eeuw. Madame Bovary is een van de eerste realistische moderne romans met thema’s als overspel en de machteloosheid van vrouwen in die tijd. Onwijs goed geschreven inclusief sterke personages. Ik vond Emma Bovary ontzettend fascinerend omdat ze met momenten in haar eigen romantische droomwereld lijkt te leven en niet meer weet wat de realiteit is.

Naast deze klassieker, zijn er ook literaire romans die ik je kan aanraden. De Vier Seizoenen van De Zomer van Gregoire Delacourt, bijvoorbeeld. Op het strand van Le Touquet komen vier stellen samen (15, 35, 55 en 75), die onbewust zijn van de invloed die ze op elkaar hebben. Het boek gaat over alle fases van de liefde. Romantisch en melancholisch is het zeker, een prima verhaal voor de zomer. Als laatste vind ik dat De Hemel Boven Parijs van Bregje Hofstede in dit lijstje past. “De Hemel Boven Parijs gaat over de leugens die wij voor onszelf bedenken om niet te hoeven doen wat we het meest verlangen. Bovendien is het een van de meest opvallende liefdesverhalen van de Nederlandse literatuur van nu, en een betoverende entree van een jonge auteur.”

THRILLERS

thrillers - boeken die zich afspelen in frankrijk
De literaire thriller Nacht In Parijs van Michael Berg, speelt zich uiteraard af in de stad van de liefde. Maar dit verhaal is niet heel romantisch, zeker niet wanneer hoofdpersoon Chantal van haar vriendin Naomi een naar verhaal hoort. Naomi is met een knappe Fransman mee naar huis gegaan, maar eenmaal daar kreeg hij een hartaanval. En dan blijkt hij ook nog een beroemde politicus te zijn en is het lijk spoorloos.

Ook Ijsmoord van Fred Vargas is een thriller met Parijs als locatie. Het verhaal begint met twee lijken die kort na elkaar worden aangetroffen. Het lijkt zelfmoord, op één ding na: het vreemde symbool dat in de buurt van beide slachtoffers wordt gevonden. Is het de letter H, of moet het soms een guillotine voorstellen? Wanneer commissaris Adamsberg erbij wordt gehaald, ontdekt hij nog een overeenkomst: jaren geleden hebben beide slachtoffers deelgenomen aan dezelfde, met mysteriën omgeven reis naar IJsland.Terwijl in Parijs de moorden op het voormalige reisgezelschap doorgaan, vertrekken Adamsberg en zijn team naar het hoge noorden. Wat is daar ooit gebeurd?

Nog niet spannend genoeg? Dan is de bloedstollende thriller Runa van Vera Buck misschien wat voor je. In dit verhaal gaat het over een kliniek in Parijs in 1884. Een dokter voert griezelige experimenten uit op hysterische patiënten. Een daarvan is een jong meisje, Runa, maar zij blijkt niet vatbaar voor de behandelmethodes. Als er door heel Parijs onheilsspelende boodschappen opduiken en kort daarna lijken gevonden worden van mensen die op schokkende wijze om het leven gebracht zijn, stelt de politie een onderzoek in.

YOUNG ADULT

boeken die zich afspelen in frankrijk - young adult

En, daar is de laatste categorie (mijn favoriet): young adult. Een boek waar ik meteen aan dacht bij YA is Anna & The French Kiss. Hoewel ik het nog moet lezen, hoor ik er alleen maar goede verhalen over. Het boek van Stephanie Perkins gaat over de Amerikaanse Anna die door haar vader opeens naar een kostschool in Parijs wordt gestuurd. Dat vindt ze eerst vreselijk, maar uiteindelijk wordt ze verliefd in Parijs en is het fantastisch. Als tweede is er The Time-Traveling Fashionista, een trilogie die er – helaas – nog niet in het Nederlands is. Toch werd ik op Goodreads verliefd op deze trilogie, omdat het deze serie over tijdreizen gaat. In het boek doet Louise dat door in vintage jurken te stappen. Zo komt ze in een compleet andere tijd terecht. In het tweede deel komt ze daardoor in het oude Parijs, waar ze Marie Antoinette tegen het lijf loopt. Klinkt in ieder geval waanzinnig.

Als laatste een YA-boek waar ik het in mijn lijstje van juli ook al over had: Een Zomer In Parijs van Denise Grover Swank. In dit boek gaat Sophie (16) met tegenzin naar Parijs omdat ze boos is op haar vader die met een andere vrouw gaat trouwen. En haar stiefzusje Camille is ook niet bepaald aardig. Maar dan is er Mathieu, een vriend van Camille, die Sophie vrolijker maakt. Lekker feelgood, lekker zomers – volgens mij een fijn YA-boek!