recensie liefde & geluk Jenna Evans Welch

Vijf boeken om te lezen op Valentijnsdag

Vijf boeken om te lezen tijdens Valentijnsdag – van romans over de liefde tot Body Positive Power en andere non-fictie. Deze boeken tip ik je vandaag (maar kun je ook prima lezen op een andere dag dan 14 februari).

door Paula

1. Liefde & Gelato – Jenna Evans Welch

Een hele fijne YA die ik ongetwijfeld vaker heb getipt, is Liefde & Gelato van Jenna Evans Welch. Dit boek speelt zich af in Italië, waar Lina na het overlijden van haar moeder op zoek gaat naar haar vader. Ondertussen wordt ze zelf verliefd op buurjongen Lorenzo. Ik vond het boek ontzettend leuk, omdat het zowel avontuurlijk is als romantisch. En ik bedoel, de locatie is geweldig. Het voelt ook echt alsof je zelf in Toscane bent.

Lina brengt de zomer door in Toscane, maar aanvankelijk is ze niet erg in de stemming voor de Italiaanse zon en het prachtige landschap. Eigenlijk is ze er alleen maar omdat het haar moeders laatste wens was dat ze naar Italië zou gaan om haar vader te leren kennen. Maar welke vader laat nou zestien jaar lang niets van zich horen? Alles wat ze wil is zo snel mogelijk weer naar huis gaan.
Maar dan krijgt ze een dagboek in handen, waarin haar moeder schrijft over haar tijd in Italië én haar geheime liefde. Vanaf de eerste pagina is Lina gefascineerd en wil ze de geheimen van het dagboek ontrafelen. Daarvoor heeft ze wel wat Italiaanse hulp nodig. Enter buurjongen Lorenzo…

Lees hier mijn recensie over het boek

2. Body Positive Power – Megan Jayne Crabbe

Geen zin in romantische boeken vandaag? Lees dan een boek over zelfliefde. Blij zijn met wie je bent en hoe je eruit ziet is nog veel belangrijker dan een relatie hebben, vind ik, en daarom tip ik je Body Positive Power. Een boek vol eye-openers waardoor je anders tegen gewicht gaat aankijken en hopelijk meer body positive wordt.

Geluk heeft niets met je kledingmaat te maken. We zijn ervan overtuigd geraakt dat geluk iets is dat alleen maar mogelijk is als we ons streefgewicht behalen, als we een sixpack hebben, als we die paar centimeter van onze taille af kunnen halen. We zien ons lichaam als een probleem, maar het probleem is de manier waarop we geleerd hebben naar onszelf te kijken. Het probleem is dat we denken dat er maar één ideaal lichaam bestaat.

Ondersteund door resultaten uit wetenschappelijke onderzoeken, pleit auteur Megan Jayne Crabbe met scherpe humor, een directe stijl en kick-ass houding voor een wereld waar iedere lichaamsvorm wordt gevierd, bikinibody-diëten niet meer bestaan en álle vrouwen van hun lichaam houden. Dit boek is een krachtige oproep tot actie en een gids tot het houden van jezelf.

recensie liefde & geluk Jenna Evans Welch

3. Noem het liefde – Daan Heerma van Voss

Oké, in mijn recensie was ik niet alleen maar laaiend enthousiast, maar Noem het liefde moet gewoon in dit lijstje. Dit boek draait op een hele aparte manier om het thema liefde heen, zonder in clichés te vervallen. Het leest als een roman, maar doet ook wat filosofisch aan. Misschien moet ik het nog eens lezen om het beter te begrijpen. Interessant is het boek in ieder geval zeker, want ik ben erg benieuwd naar meer van Daan Heerma van Voss.

Geloof ik eigenlijk nog wel in de liefde? Het is een vraag die de vierendertigjarige Thomas Wolf zich lang niet heeft durven stellen. Maar nu hij is gevallen voor het jonge meisje A. moet hij wel. Zeker als zijn enige vriend, de zieke filosoof Adriaan, hem vraagt om elk onderdeel van zijn relatie te documenteren. Adriaan, die vreest de kerst niet te zullen halen, wil nog één keer meemaken hoe het is om helemaal in iemand op te gaan.

Vanaf dat moment is Thomas een dubbelagent in de liefde. Ondertussen eist A. al zijn aandacht op: ze wenst het beste stel uit de geschiedenis te zijn, wil dat iedereen jaloers op hen is, en ze rust niet voordat ze Thomas heeft laten zien wat het in het huidige “narcistische tijdperk’ betekent om van iemand te houden. Maar wanneer ze elkaar helemaal proberen te doorgronden, komt hun relatie onder steeds meer druk te staan. Wie zal wie het eerste hebben ontleed en wat zal er gebeuren als alle geheimen eindelijk boven water zijn gekomen?

Lees hier mijn recensie over het boek

4.Nooit meer – Colleen Hoover

Een van mijn favoriete boeken van vorig jaar was Nooit meer van Colleen Hoover. Niet alleen de positieve dingen worden besproken, het boek gaat ook over de duistere kanten van liefde. Een boek dat je bij de keel grijpt en na het lezen niet meer loslaat. Ik kan weinig zeggen zonder het hele plot te verklappen, maar Colleen heeft dit boek deels geschreven vanuit haar eigen ervaringen. Heftig, maar zo goed en nodig.

‘Nooit meer’ van Colleen Hoover vertelt het aangrijpende verhaal van Lily, die verliefd wordt op de knappe neurochirurg Ryle. Hij is assertief, koppig en een tikje arrogant, maar ook gevoelig, briljant en dol op Lily. De opbloeiende nieuwe relatie brengt herinneringen terug aan Atlas, haar eerste liefde. Als hij weer in haar leven verschijnt, komt alles wat Lily heeft opgebouwd in gevaar. Dan komt het eropaan dat ze de kracht in zichzelf vindt om te zorgen dat de toekomst geen herhaling wordt van het verleden. Colleen Hoover schreef met ‘Nooit meer’ een persoonlijk emotioneel verhaal met universele zeggingskracht.

Lees hier mijn recensie over het boek

noem het liefde daan heerma van voss recensie

5. Ruimte voor liefde – Joyce Spijker

Ik sluit het lijstje af met een boek dat ik zelf wil lezen: Ruimte voor liefde van Joyce Spijker. Dit boek gaat over relaties hebben, maar ook over daten als single en andere dingen. Volgens mij een non-fictie die iedereen aanspreekt, want wie heeft er niet te maken met liefde? Ik ben benieuwd.

‘Ruimte voor liefde’ gaat over de liefde anno nu. Een tijd die gedomineerd wordt door opties, keuzes, Tinder en waarin forever after ver weg lijkt. Maar toch dromen we nog vaak van dat idee van de prins op het witte paard en de vrouw van je leven, maar kan dat nog wel en vooral: heeft het zin? In dit boek vind je verhalen van mensen die gelukkig zijn in de liefde en het net even anders doen dan anders. Over de ideale relatievorm (denk aan single zijn, een open relatie, swingen, polyamorische en monogame relaties), over jaloezie, onzekerheid en omgeving.

Maar ook de visie van psychologen, een relatietherapeut en een trendexpert om te laten zien waarom we doen wat we doen. Ze geven inzichten en tips, maar de interviews worden ook omlijst door verhaaltjes en facts & figures. ‘Ruimte voor liefde’ is voor iedereen die liefde zoekt, koestert of ooit heeft liefgehad en leest als een relaxed en ultra dik thematijdschrift vol breekbare en zinderende verhalen.

Welk boek lees jij vandaag?