Netflix must-see

Waarom ik La Casa De Papel géweldig vind

Het was een tijdje geleden dat ik zo’n fantastische serie keek. Maar het is weer gelukt: ik ben wederom verliefd geworden op een serie, namelijk op La Casa De Papel.

Hier gaat La Casa De Papel over

Een mysterieuze man die zichzelf “de professor” noemt, organiseert samen met acht specialisten de grootste overval in de Spaanse geschiedenis. Samen willen ze de Koninklijke Munt van Spanje infiltreren om zelf bankbiljetten te drukken. Het doel is om met een totaal van 2,4 miljard euro het gebouw te verlaten. Ze hebben hiervoor elf dagen toegang tot de gelddrukmachines nodig. Dit vereist een uitgekiend plan om de speciale eenheden van de Spaanse politie om de tuin te leiden.

In de ban van een serie

Soms raak je helemaal in de ban van een serie. Dat had ik de afgelopen tijd met La Casa De Papel. Dit is waarom ik de serie zo goed vond:

1. Het is een misdaadserie, maar vanuit het perspectief van de daders, de gijzelaars én de politie. Dat maakt de serie heel afwisselend. In de meeste series gaat het voornamelijk over de politie (Broadchurch, Moordvrouw, Flikken Maastricht etc.), soms over politie én dader (The Fall). In La Casa De Papel worden de slachtoffers, de gijzelaars in dit geval, ook meegenomen. Onwijs interessant, vooral als een deel na een tijdje gek begint te worden vanwege de bizarre situatie waarin ze zitten.

‘Soms raak je helemaal in de ban van een serie. Dat had ik de afgelopen tijd met La Casa De Papel’

2. Als kijker vraag je je af aan welke kant je staat. Omdat je vanuit drie perspectieven kijkt, vraag je je als kijker af of je voor de politie bent of voor de overvallers. De overvallers van de Koninklijke Munt, die allemaal namen van hoofdsteden hebben, zijn namelijk onwijs sympathiek. Maar ze doen natuurlijk iets wat tegen de wet is. Het mag niet. Toch krijg je steeds meer sympathie voor ze en wordt het gebied tussen goed en slecht steeds minder zwart-wit.

la casa de papel must-see review

Nog meer redenen om je te overtuigen

3. De personages zijn fantastisch. Dé reden om je te overtuigen om deze serie te kijken, zijn de personages. Iedere overvaller heeft een naam van een hoofdstad, zo heb je onder andere Tokio, Rio, Berlijn en Moskou. En, echt waar, je gaat van bijna iedere overvaller houden. En natuurlijk van De Professor, die dit gehele plan heeft bedacht. Daarbij komen we op nummer 4.

‘Ik zat soms met open mond en hartkloppingen te kijken op momenten dat het bijna misging’

4. De Professor en het ingenieuze plan voor de overval. De Professor is degene die alles heeft bedacht. Hij heeft de overvallers maandenlang voorbereid op de overval van de Koninklijke Munt. Terwijl de overval bezig is, krijg je soms flashbacks naar de tijd van de voorbereiding daarvoor. Je komt erachter dat alles BIZAR goed is doorgedacht, voor alles is een plan B (en anders een plan C, D of E.) Telkens als je denkt dat alles in de soep loopt, zorgt De Professor dat het net niet gebeurd. Echt mindblowing. Ik zat soms met open mond en hartkloppingen te kijken op momenten dat het bijna misging.

5. Naast spanning is er romantiek, en daar hou ik van. Één ding: De Professor en politie-
inspecteur Raquel Murillo. (PS: Misschien heb ik een zwak voor De Professor in deze serie, misschien een behoorlijk zwak. En daarnaast is Rio mijn La Casa-crush, haha. Ssst.)

Bekijk hieronder de trailer

Heb jij La Casa De Papel al gezien?