‘Wat ze je moeten vertellen (maar nooit zullen doen)’ is een waardvolle steun voor jongeren

“Je tienerjaren zijn de mooiste jaren van je leven.” “Was ik nog maar zo jong als jij.” Het zijn uitspraken die iedere iedere tiener al meer dan eens te horen heeft gekregen. Het lijkt vaak alsof volwassen altijd door een roze bril naar hun jeugd kijken. Zijn ze dan vergeten dat het vaak ook lastig is om een puber te zijn? Wat ze je moeten vertellen (maar nooit zullen doen) is een bundeling van de eerlijke ervaringen van talloze bekende Vlamingen. Bij de een ligt hun jeugd al in een verder verleden dan bij de ander, maar stuk voor stuk hebben ze maar één doel: hun goede raad doorgeven aan de jeugd van vandaag.

Dit boek wil jongeren vooral een hart onder de riem steken en laten weten dat ze heus niet de enigen zijn die zich weleens verloren voelen. Het is onderverdeeld in verschillende thema’s van ‘wat als ik betere vrienden zou hebben?’ tot ‘wat als het allemaal ontploft?’. Herkenbare tienerproblemen dus. Per onderwerp heb je dan een verzameling van korte persoonlijke verhalen van zowel jongeren als mensen die deze soms woelige periode al doorstaan hebben. Verder biedt het boek nuttige tips over hoe je bijvoorbeeld eerlijke gesprekken voert. Daarnaast verwijst het je door naar andere hulplijnen voor als je het gevoel zou hebben dat je er anders alleen voor staat. Tenslotte geeft het stof tot nadenken over vragen zoals: wat voor eigenschappen zoek ik in een goede vriend?

Ondanks de tips en adviezen is dit niet het grote boek van de oplossingen. Het is niet zo dat na het lezen van dit al je problemen als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen. Toch is dit een waardevol hulpmiddel voor jongeren. Het biedt dan misschien geen kant-en-klare oplossing, maar het kan wél helpen om iemand te leren hoe om te gaan met een bepaalde situatie, waardoor diegene zich niet langer machteloos en alleen voelt.

Wat ze je moeten vertellen (maar nooit zullen doen) is een fijne steun voor eender welke jongere. Het bespreekt alle belangrijke thema’s van vriendschappen tot sociale media. Dit boek kan een troost bieden wanneer alles weer eens onoverkombaar lijkt en kan hoop geven dat ook dat weer voorbij gaat.