‘Winterberg’: een thriller à la Suzanne Vermeer?

Kiki van Dijk schrijft thrillers die zich afspelen op bekende vakantiebestemmingen, zoals Bali, Ibiza of Winterberg. Zelf is ze namelijk ook een echte avonturier: na haar studie in Leiden heeft ze al op verschillende plekken in de wereld gewoond. Zou je haar dan automatisch kunnen vergelijken met Suzanne Vermeer, die ook niet schaars is met het gebruik van populaire vakantiebestemmingen in ‘haar’ verhalen? Not really. Maar met wie dan wel?

Roos bevindt zich in een moeilijke periode en neemt haar twee vriendinnen mee op weekendtrip naar Winterberg, om alles even te kunnen vergeten. Haar moeder is ziek, haar huwelijk gaat niet goed en haar werk heeft ze achter haar gelaten. Winterberg was de plek waar ze als astmapatiënt vroeger vaak lange weekenden met haar moeder doorbracht, dus dat leek haar de enige juiste keuze. Maar de plek bevat veel meer dan alleen de leuke herinneringen over haar jeugd. Het draagt ook het familiegeheim van Roos met zich mee, waardoor het weekendje weg iets anders verloopt dan oorspronkelijk gepland.

Er breekt een heftige sneeuwstorm uit en Roos raakt vermist. Sportjournalist Frank, die in het plaatsje Winterberg aanwezig is om het WK schansspringen vast te leggen, raakt verwikkeld in de zaak en gaat op onderzoek uit. Is Roos verdwenen, verongelukt of op brute wijze vermoord?

Met geen enkele schrijver te vergelijken

Kiki van Dijk is geen Karin Slaughter. Het verhaal is vrij braaf geschreven: brute details blijven je gespaard. Wel begint het boek met een raadselachtige passage. Er is een vrouw vermoord. Wie is het, hoe is het gebeurd en wie heeft het gedaan? Je denkt je in een Lars Kepler of op z’n minst een Suzanne Vermeer te bevinden, maar niets blijkt minder waar. De volgende hoofdstukken blijven vrij braaf, met hier en daar een klein raadseltje. Zo braaf, dat het eerder lijkt op een detective dan dat het iets weg heeft van een thriller.

De spanning in het verhaal komt terug naarmate het einde nadert. Het blijkt veel complexer te zijn dat je van tevoren had gedacht. Familiegeheimen, geheime liefdes en zelfs de Tweede Wereldoorlog bemoeit zich nog met het verhaallijn, waardoor je plotseling op een ander spoor wordt gebracht. Kiki van Dijk schrijft met Winterberg geen enge triller. Je durft na het lezen van een paar bladzijden nog steeds met de hond naar buiten voor een nachtwandeling. Ze schrijft romantische detective thrillers. Mocht dat genre nog niet bestaan, dan is het bij deze uitgevonden. En dus met geen enkele schrijver te vergelijken.

Kiki van Dijk
Winterberg
9789401611657
Xander Uitgevers, Amsterdam
Verschenen op 18-11-2019