‘Wraakengel’: de eerste comic novel van Joost Vandecasteele

Wat hebben ‘the Avengers’, ‘Iron man’ en de ‘Wraakengel’ met elkaar gemeen? Het zijn stuk voor stuk comic novels. Joost zijn favoriete genre. Het boek is dan ook geïnspireerd op de bekende Marvel-films. Ik ben een grote filmliefhebber, maar de Marvel-films probeer ik altijd te vermijden. Ook al kijkt vriendlief me nog zo smekend aan: ik kan er gewoon niet tegen wanneer een verhaal niet realistisch genoeg is. Benieuwd wat ik dan – als nuchtere Fries – van ‘Wraakengel’ vond? Dat lees je in deze recensie! 

Esther is doodnormaal. Ze werkt thuis, is moeder van een meisje dat nooit luistert en vrouw van een man die nog weinig aandacht aan haar schenkt. Hij werkt over, zij werkt thuis en doet er meteen het huishouden bij. Met de andere moeders heeft ze niks en haar familie heeft haar nog nooit gesnapt. Het dagelijks leven zou ondragelijk zijn, als ze haar speciale krachten niet had gehad. De krachten, om bij het minst geringste gevoel van agressie, te veranderen in een vrouw met superkrachten. Een oerkracht. Van die moeders die auto’s optillen wanneer hun dierbare baby er onder is verdwenen. Maar dan een tikkie anders. 

Is je man of vriend een hufter? Gaat hij vreemd bij het leven en houdt hij zijn derde been niet in zijn broek wanneer dat wel van hem verlangd wordt? Ben je aangerand door een dronken, hopeloze, student? Dan bel je Esther. Als ze oppas kan regelen, brengt ze de betreffende gast een bezoekje en laat ze hem haar linkerhoek zien. Scheld haar uit en de oerkracht komt direct naar boven, geen tand meer over in je mond nadat Esther bij je op bezoek is geweest. Voor een grote smak geld, dat wel. Er blijken nog meer vrouwen zoals Esther op de aardbol rond te lopen, vrouwen met superkrachten. En een complete organisatie die de vrouwen uit wil roeien. De vrouwen moeten op de vlucht.  

Niet echt geloofwaardig of wel? Toch heb ik het boek in één keer uitgelezen. Het verhaal had mij, net als Esther, in z’n greep. En dat als anti-Marvel lezer! De humor van Joost en de realistische beschrijvingen van de personages, maken dat ik het bijna ging geloven. Het dagelijkse leven van de personages was zo – ja- dagelijks, dat je je ermee kon levelen.  Ik leefde in Esther haar wereld en nam het allemaal klakkeloos aan. We hebben allemaal superkrachten. Ook Joost: schrijven is daar één van. 

Wist je dat er naast het boek, ook een audioserie is uitgebracht over Esther en haar superkrachten? Die vind je op Storytel!