boeken die uit komen in maart - young adult

Deze 5 Young Adult-boeken komen uit in maart

Er komen zoveel geweldige Young Adult boeken uit deze maand, niet normaal. Daarom schuif ik voor deze keer de categorie literatuur en romans even opzij en is het tijd voor een lijstje YA-boeken. Van het vervolg op Unplugged tot Piper Perish – deze boeken komen uit in maart.

GENA SHOWALTER – EERSTE LEVEN
Gena Showalter ken je misschien wel van de Alice In Zombieland boeken, die behoorlijk populair zijn. Haar nieuwe boek em>Eerste Leven speelt zich ook af in een fantasywereld, maar dan wel compleet anders dan in haar vorige boeken (natuurlijk). Eerste Leven gaat over dat iedereen moet kiezen in welke wereld ze terecht komen na de dood – naar Troika of Myriad. Klinkt best wel eng, toch ben ik benieuwd naar het boek. Het is een beetje futuristisch en sci-fi, en daar hou ik heel erg van.

Nog iets meer info over het boek: “Hoewel Tenleys ouders haar al – voor veel geld – aan Myriad hebben beloofd, weigert ze haar handtekening te zetten. Troika en Myriad zetten echter hun beste krachten in om haar over te halen: twee zéér aantrekkelijke jongens die haar op alle mogelijke manieren proberen te overtuigen. Maar dan mengt zich nóg iemand in de strijd…”

KAYLA CAGAN – PIPER PERISH
Bij Best of YA komt Piper Perish uit! De cover alleen al is onwijs mooi – en ontworpen door Emmy van Zon en Maan. Het verhaal belooft ook veel goeds: “Scholier Piper Perish is geobsedeerd door kunst, Andy Warhol en New York City. Haar motto is: ‘Wat zou Andy doen?’ Piper en haar twee beste vrienden – Etsy-handelaar Kit en Pipers designervriendje Enzo – kunnen niet wachten tot ze Houston kunnen verlaten. Ze hebben een pact gesloten samen naar de NYC art scene te gaan na hun eindexamen, maar hun ‘fifteen minutes of fame’ klappen al in elkaar voor ze begonnen zijn.”

“Onze gastrecensent Laurine was kritisch over Unplugged, maar ik ben er laaiend enthousiast over”

DONNA FREITAS – DE MENSENMARKT
Als ik een boek moet noemen die ik fantastisch vond in 2016, dan is dat zeker Unplugged. Onze gastrecensent Laurine was er kritisch over, maar ik ben er laaiend enthousiast over. Niet zo gek dat ik helemaal gek werd, toen ik zag dat De Mensenmarkt, het vervolg op Unplugged, deze maand al uitkomt. Wooh! *insert confettikanon* Het is zo’n origineel, sci-fi en futuristisch verhaal. Wat mij betreft echt een must-read.

Verder ga ik niets spoilen, maar kan je wel vertellen verhaal in het algemeen over gaat. Unplugged speelt zich af in een appwereld en in deze wereld woont Skye. Skye is een nobody en heeft weinig geld voor dure downloads en exclusieve apps, dus hoopt ze op het moment dat ze met uitpluggen zodat ze haar familie in de echte wereld weer kan zien. Als de grenzen opeens gesloten worden zit ze gevangen in een digitale wereld. Super eng. Toch komt Skye op wonderbaarlijke manier aan in de echte wereld, maar de realiteit is duisterder dan ze ooit had gedacht. In de Mensenmarkt gaat Skye haar verhaal verder in deze gestoorde wereld.

boeken die uit komen in maart - young adult

VICTOR DIXEN – PHOBOS 2
Nog een deel 2 die deze maand uitkomt is Phobos 2. Het vervolg op – je verwacht het niet – Phobos. Deze serie is net als Unplugged heel sci-fi en futuristisch. In het kort: Phobos gaat over zes meisjes en zes jongens die in een ruimteschip zitten op weg naar Mars. Alleen dat al is bizar, maar ze doen ook nog mee aan de datingshow Project Genesis. Elke dag mogen ze daarom zes minuten met elkaar doorbrengen. En het is de bedoeling dat er zes relaties ontstaan, zodat ze op Mars de eerste menselijke kolonie in de ruimte kunnen beginnen. Heel futuristisch ja (en ik mag hopen dat dit nooit echt gaat gebeuren), maar ook een onwijs tof en origineel verhaal. Kom maar door met Phobos 2!

“Corinne noemt het boek zelf ‘een apocalyptische young-adult roman’ omdat het zich afspeelt terwijl er een vernietigende komeet op de aarde afkomt”

CORINNE DUYVIS – OP DE RAND VAN HET NIETS
Ik ben nog niet klaar met de futuristische sci-fi young adult boeken, want ook Op De Rand Van Het Niets is er een. En niet zomaar een: het is geschreven door een Nederlandse schrijfster en het speelt zich zelfs af in Amsterdam! Hoe leuk is dat?! Corinne noemt het boek zelf ‘een apocalyptische young-adult roman’ omdat het zich afspeelt terwijl er een vernietigende komeet op de aarde afkomt.

Het boek in het kort: Amsterdam, 2035. Terwijl een vernietigende komeet recht op de aarde afsnelt, wacht de zestienjarige Denise gespannen op het moment van de inslag. De gelukkigen zijn al vertrokken in ruimteschepen, op weg naar een nieuwe bestemming, maar vele andere families – inclusief die van Denise – hebben alleen recht op een plaats in een tijdelijke schuilkelder, waarna ze weer terug moeten keren naar de verwoeste oppervlakte. Dan komt ze erachter dat op Schiphol een laatste ruimteschip staat dat nog niet vertrokken is.

Wanhopig probeert ze een plekje op het schip te bemachtigen, maar de toelatingseisen zijn streng: iedere passagier moet zichzelf nuttig maken en een steentje bijdragen. Voor Denise, die autistisch is, is dat extra moeilijk. Zal het haar lukken een plaats te veroveren of moet ze achterblijven op de straks onleefbare aarde?

Hier kun je trouwens alvast een preview lezen

Naar welk YA-boek uit dit rijtje ben jij benieuwd?