‘Zij zei’ van Jodi Kantor en Megan Twohey biedt de lezer een uniek kijkje in de keuken van onderzoeksjournalistiek

Zij zei van Jodi Kantor en Megan Twohey vertelt het waargebeurde verhaal van de verhalen van vrouwen over het seksueel wangedrag van onder andere Harvey Weinstein. Het is een uniek kijkje in de keuken van onderzoeksjournalistiek. De twee auteurs nemen je namelijk volledig mee in hun onderzoek en de weg via waar ze zijn gekomen waar ze nu zijn.

Dit boek bevat een reconstructie van het onderzoek dat Kantor en Twohey uitvoerden. Het vertelt de lezer wat je nodig hebt om een verhaal te onderbouwen, het te rechtvaardigen. En dit gegeven is – zeker vanuit een journalistiek oogpunt – razend interessant. En verslag doen van seksueel misbruik is lastig, erg lastig. Want zoals meermaals benoemd wordt in Zei zij is een beschuldiging vaak het begin van een ‘he said – she said‘-verhaal, vandaar de naam van dit boek. En dit is de reden dat het voor Kantor en Twohey zo belangrijk was om ieder verhaal volledig te maken, inclusief gegronde bewijzen, op zowel juridisch als financieel gebied.

Toen ik Esther vertelde over dit boek vroeg ze me of de journalisten niet de rol van advocaat/aanklager tegen Weinstein hadden ingenomen met hun onderzoek. Waren ze nog wel onafhankelijk in hun zoektocht naar verhalen tegen de producent? Ik hoefde niet lang na te denken over een antwoord. Zij zei zit namelijk uitstekend in elkaar, dat wil zeggen, op journalistiek niveau. Kantor en Twohey beschrijven in het boek hun innerlijke strijd tussen het bovenhalen van de waarheid en de onderbouwing van de verhalen van de actrices en hun journalistieke onafhankelijkheid. En deze laatstgenoemde blijft een rode lijn door dit onderzoek – het is en blijft namelijk ten allen tijde belangrijk om een verhaal van twee kanten te belichten en dus gaan de journalisten ook in gesprek met de tegenpartij. En dat levert op z’n zachtst gezegd bizarre verhalen op.

Eindoordeel en winactie

Al met al is Zij zei een boek waar je als lezer compleet in op kunt gaan – je leest waar het onderzoek stagneert, hoe ze deze hindernissen overwinnen en hoe belangrijk het is om per interviewee je toon aan te passen. In Zij zei maken Kantor en Twohey journalistiek onderzoek toegankelijk voor de massa. Dit boek is non-fictie, maar leest weg als een spannende thriller die moeilijk weg te leggen is.

Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Dat begrijp ik. En daarom wijs ik je graag op onze winactie, te vinden op Instagram en geldig tussen 11 november en 18 november 2019. Via instagram.com/mustmagazinenl mogen wij namelijk een exemplaar van dit boek weggeven! Succes 🙂