‘Zoete Zoete Wraak bv’ – de fantasie die werkelijkheid kan worden

Onwaarschijnlijke gebeurtenissen, fantasierijke scenario´s en karakteristieke personages: Jonas Jonasson kan knutselen met taal, terwijl hij maatschappelijke problemen aan de tand voelt. Zonder dat je het door hebt, want hé. Jij leest gewoon een vlot verhaal.

Jenny en Kevin ontmoeten elkaar per toeval in de hoofdstad van Zweden, maar hebben direct een gemeenschappelijke deler: ze zijn beide opgelicht door ‘kunsthandelaar’ Victor Alderheim. Ze willen wraak en schakelen Zoete Zoete Wraak bv in. Hugo – de eigenaar – neemt alleen maar welgestelde klanten aan. Tot hij het onwaarschijnlijke verhaal van Jenny en Kevin hoort. Victor, die verdient zijn portie wraak wel. En als Hugo héél erg zijn best doet, valt er nog geld te halen ook. Hij moet ten slotte wél een imperium opbouwen.

Net als Roald Dahl

De schrijfstijl van Roald Dahl, maar dan in een volwassen – en modern – jasje. De personages worden breed uitgezet, fantasie raakt vervloeid met de werkelijkheid en elke bladzijde bevat een grote dosis humor. Wel dan niet verborgen. ‘”Goedendag. Waarmee kan ik je van dienst zijn? Ik ben het stamhoofd. Mijn naam is Olemeeli de Bereisde, zoon van Kakenya de Mooie en kleinzoon van Lekuton de Onverschrokkene.” Hugo zei dat hij Hugo Hamlin was, zoon van Erik Hamlin de Beschonkene en kleinzoon van Rurik Hamlin, die in zijn tijd stationschef was geweest. De stamboom van de gast maakte indruk op Olemeeli en dat werd zeker niet minder toen Hugo vertelde dat hij eveneens stamhoofd was, van een stam die Zoete Zoete Wraak bv heette.’ Geniaal, toch?

In deze tijd kunnen we wel een grote glimlach gebruiken

Onwaarschijnlijke personages

Fictie of non-fictie? Natuurlijk, het is niet gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Maar de geschetste situaties van Jonasson lijken altijd een mix te zijn van onwaarschijnlijke personages, die op een verborgen manier werkelijke maatschappelijke situaties aan de tand voelen. ‘”Kan het zo zijn dat die…nietsnut…zoals u hem noemt, een van de leerlingen was die af en toe een opvoedkundige oorvijg kreeg?” “Dat klopt,” gaf meneer Rössler toe. Het waren eigenlijk vrij veel oorvijgen geworden tijdens de drie jaar dat de leraar en de leerling tot elkaar waren veroordeeld. “En nu neemt hij wraak?” “Ja.” “En daarom wilt u ook wraak nemen?” “Hij begon.”

Wijze levensles

Oftewel: lezen die handel. Want in deze tijd kunnen we wel een grote glimlach gebruiken. Even wegduiken in een fantasiewereld – die zonder dat je het door hebt verschillende levenslessen bevat-en voor heel even werkelijkheid wordt.