9 x Anna’s favoriete (zomer)thrillers via Netflix

Wanneer de zomervakantie aanbreekt worden er altijd veel lijstjes gedeeld voor zomerthrillers die absoluut mee de koffer in moeten. Prima, want er is niets beters dan het lezen van een spannend boek in de zon op het strand. Toch vind ik dat deze zomer ook een lijstje thriller-series verdiend. We zijn immers veel vrij, hebben zeeën van tijd over en bovendien regent het in Nederland bijzonder vaak. Daarom vandaag: mijn favoriete (zomer)thrillers op Netflix.

Persoonlijk ben ik een enorme Netflix-verslinder. Ik kijk bijzonder veel series en mensen komen dan ook geregeld naar me toe voor tips en aanraders. Mijn favoriete genre? Misdaadseries. En dan het liefst Scandinavisch. Brits mag ook. En als ze echt heel goed zijn, laat ik Amerikaanse series ook toe. De series die hieronder uitgelicht zijn zal ik allemaal 5 van de 5 sterren geven. Stuk voor stuk aanraders. Perfect voor een zwoele zomeravond (wat dacht je van een buitenbioscoop!), regenachtige zomermiddag of slapeloze hittenacht.

Netflix must-see

1. Marcella

In 2017 publiceerde Netflix het eerste seizoen van Marcella. Direct was ik fan. Ik keek de afleveringen binnen een paar dagen uit. Vorige maand werd het tweede seizoen op de streamingwebsite geplaatst en jawel, dit seizoen is zowaar nóg beter! Deze Britse serie, die gaat over rechercheur Marcella Backland, is geschreven door Hans Rosenfeldt (ook bekend van The Bridge, zie hieronder) en volgt verschillende politieonderzoeken. Naast het feit dat de serie vol zit met plotwendingen en fantastische verhaallijnen, is de serie ook gevuld met bizar goede en complexe personages. Hierdoor kun je niet zomaar zeggen of een persoon nu goed of slecht is – je gedachten worden iedere aflevering weer voor de gek gehouden. En persoonlijk vind ik dat fantastisch.

2. The Bridge

Vanaf de eerste aflevering was ik verliefd op hoofdpersonage Saga Norén. Wat een fantastisch neergezet karakter. En wat een goed uitgewerkte serie. Saga heeft een vorm van Asperger en dit zorgt voor bijzondere situaties, maar bovenal is ze een bijzonder getalenteerde rechercheur. De naam van de serie refereert naar de brug tussen Kopenhagen en Malmo (Sontbrug) en het onderzoeksteam bestaat dan ook uit zowel Deense als Zweedse mensen. Zelf heb ik net seizoen 3 achter de rug. Deze is (nog) niet te zien op Netflix, wel via NPO Plus of de dvd (is dat al ouderwets?).

3. The Fall

Van deze Britse serie staan alle 3 de seizoenen op Netflix. We volgen twee perspectieven, die van Stella Gibson (rechercheur) en die van Paul Spector (seriemoordenaar). Doordat je het verhaal van de seriemoordenaar volgt, ga je bijna met hem meeleven. Wederom een serie die met je gedachten rommelt, dus. Persoonlijk vond ik seizoen 3 niet helemaal goed uitgewerkt – het had een erg bijzonder eind. De eerste seizoenen zijn zeker de moeite waard.

4. The Sinner

Deze serie draait om geheugenverlies. We volgen een vrouw die iemand vermoord maar niet meer weet waarom. Iedere aflevering is opgebouwd in flashbacks en beelden van het heden. Langzaamaan kom je achter het verhaal van hoofdpersonage Cora. En de onthullingen worden alsmaar schokkender. Dit is (net als de rest trouwens) een echte binge-watch serie. Net als met het lezen van een goed boek, kun je bij deze serie namelijk echt niet stoppen met kijken.

5. Midnattsol/Midnight Sun

Deze serie volgt een Franse detective die naar Zweden reist vanwege de vondst van een Frans lichaam in het noorden van Scandinavië. Daar waar het nooit donker wordt, vinden zich duistere taferelen plaats. Ik werd vooral getrokken door deze serie vanwege het feit dat er aandacht wordt geschonken aan de Samí, een minderheid in het noorden van Scandinavië. Een serie vol met geschiedenis (en mysterie!).

6. Collateral

Dit is maar een korte serie, van slechts 4 afleveringen. Het hoofdpersonage komt je vast bekend voor, want zij wordt neergezet door Carey Mulligan. Dit is een serie waar je direct in wordt gezogen. Al vanaf de eerste scènes roept de serie tal van vragen op. En omdat ‘ie zo lekker kort is, heb je ‘m zo uit. Als je een echte binge-watch diehard bent, kan dit zelfs in een middagje zijn.

7. CASE

Een IJslandse serie… het land waar zelfmoord en drugs grote problemen zijn. En dat weerspiegelt zich in deze serie. Deze serie is wat duisterder dan de rest – en dat zegt een hoop, want voorgaand beschreven series zijn al aardig aan de heftige kant. Het heftige aan deze serie vind ik vooral dat het wel heel realistisch is en juist maakt het aangrijpend.

8. Acquitted

Ook wel Frikjent, zoals de serie oorspronkelijk genoemd wordt in het land van herkomst: Noorwegen. Hoewel ook deze serie is gebaseerd op een bijzonder hoog niveau van misdaad kan je als kijker ook vooral wegzwijmelen bij het prachtige Scandinavische landschap. Netflix beschikt over 2 seizoenen van elk 8-10 afleveringen. Je kunt de hele vakantie dus meegesleept worden door het leven van Aksel, die er overigens ook zeker niet verkeerd uitziet.

9. Seven Seconds

Ook deze laatste serie zit vol met complexe personages die we vanuit verschillende perspectieven volgen. Het verhaal draait om de dood van een Amerikaanse tiener en een stel politieagenten die het werkelijke verhaal verzwijgen om hun baan te behouden. Anders dan bij andere series heeft deze serie duidelijke ‘bad guys’ en ‘good guys’. Ik denk dat dit toch het grootste verschil is tussen Amerikaanse en Europese series. Die laatste soort maakt het meestal net iets minder zwart-wit. Desalniettemin is ook deze serie zeker het kijken waard.

Tip: veel van deze serie zijn ook te downloaden via Netflix, zodat je ze offline kunt bekijken. Ideaal voor onderweg, in het vliegtuig, de auto, de trein of de bus.