‘Zwarte zomer’ opnieuw een meedogenloze pageturner?

Vorig jaar ging M.W. Craven er met de Gold Dagger Award vandoor. Een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de Crime Writers’ Association of the United Kingdom, voor beste misdaadroman van het jaar. Een mond vol, maar staan we met Zwarte zomer ook dit jaar weer met onze mond vol tanden, te klapperen van de spanning?

De verdwenen vrouw
De laatste zaak waar rechercheur Poe aan werkte tijdens zijn verblijf in Cumbria zorgde voor een oplsuiting van sterrenchef Keaton, voor de moord op zijn dochter. Dat Poe jaren later wordt teruggeroepen naar het Engelse platteland vindt hij niet raar, maar dat een jonge vrouw het politiebureau binnenstrompelt en beweert de dochter van de sterrenchef te zijn, doet zijn wereld schudden. Ze wordt verhoord, maar is een paar dagen later opnieuw van de aardbodem verdwenen. Alle sporen leiden naar Poe: heeft hij iets met de verdwijning te maken? De rechercheur doet er alles aan om te bewijzen dat de verdwenen vrouw niet is wie ze zegt dat ze is. Maar de grote vraag blijft: wat is er gebeurd met Elisabeth Keaton?

Ondanks de verwarring in het begin van het verhaal, begint het toch aan je te kluiven

Een naam te veel
Naast vele vragen, want: waar is Elisabeth Keaton, wie is de verdwenen vrouw en wat heeft Poe er in hemelsnaam mee te maken? Kent het verhaal ook vele namen, vele – niet makkelijk te onthouden – namen. Het boek is onderdeel van de Washington Poe-serie, dus kende je deze al, dan worstel je je waarschijnlijk een stuk gemakkelijker door het boek heen. Moet je de personages nog leren kennen, dan duurt het een paar hoofdstukken voordat je vrede hebt gesloten met de vele Engelse plaatsnamen, persoonsnamen en vaktermen. Maar: dan heb je ook wat.

Niet te stoppen
Want, ondanks de verwarring in het begin van het verhaal, begint het toch aan je te kluiven. Je wordt erin meegetrokken en kunt niet meer stoppen met lezen. De snelheid van Karin Slaughter, de plottwist van Camilla Lackberg en de onvoorspelbaarheid van Lars Kepler. M.W. Craven laat met Zwarte Zomer zien dat Engelsen toch ook zeker het één en ander weten wat betreft een goede crime. Opnieuw een meedogenloze pageturner? Het antwoord is ja!

M.W. Craven
Zwarte zomer
9789024590421
Uitgeverij Luitingh -Sijthoff
Verschenen in juni 2020
https://www.ako.nl/zwarte-zomer-9789024585519.html